Viața va fi tot mai scumpă în Germania. Chiriile continuă să crească și în 2024, pe fondul cererii ridicate

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Chiriile din Germania devin tot mai scumpe, un stres suplimentar pentru cei cu venituri mici (Foto: Freepik)
Chiriile din Germania devin tot mai scumpe, un stres suplimentar pentru cei cu venituri mici (Foto: Freepik)

Viața în Germania va fi tot mai scumpă în 2024, în contextul în care experții imobiliari estimează că nivelul chiriilor va continua să crească, pe fondul numărului mare de migranți.

Chiriile vor continua să crească și în 2024, în Germania. Chiriile din cele mai mari opt orașe germane au crescut cu 8,4% în al treilea trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar experții se așteaptă ca chiriile din Germania să continue să crească semnificativ în 2024, având în vedere deficitul de locuințe și imigrația ridicată.

Pe de altă parte, este probabil ca prețurile proprietăților să continue să scadă, proprietățile cu un bilanț energetic slab fiind supuse unei presiuni deosebite, în parte din cauza incertitudinii legate de Legea privind încălzirea.

"Ne așteptăm ca incertitudinea politică să rămână ridicată în 2024 și vedem puține posibilități de stimulare a construcțiilor rezidențiale noi", a declarat Roman Heidrich, expert în evaluarea proprietăților rezidențiale la marea agenție imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL), potrivit publicației Taggeschau. Potrivit experților sectorul cu cea mai ridicată cerere este cel al apartamentelor.

Chiriile din orașe cresc accelerat

 

În al treilea trimestru, chiriile din cele mai mari opt metropole din Germania au urcat cu 8,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit noilor date ale JLL pentru agenția de presă dpa. În al doilea trimestru s-a înregistrat o creștere de 3,8 la sută.

Chiriile din alte orașe mari au crescut, de asemenea, puternic de la un an la altul: Mannheim (5,7%), Bonn (4,8%), Essen (5,2%) și Wuppertal (5,7%) - iar creșterile au fost mai mari decât în alte zone urbane și în zonele rurale, unde chiriile au crescut cu bine de 4% de la un an la altul și cu mai puțin de 2% față de trimestrul anterior.

"Previzionăm că chiriile vor continua să crească pe termen mediu și lung, deoarece cererea în majoritatea regiunilor din Germania va continua să depășească în mod semnificativ oferta tot mai redusă de apartamente noi în următorii ani", spune Heidrich.

Din cauza creșterii ratelor dobânzilor și a costurilor ridicate de construcție, multe persoane trec la apartamente închiriate - scăderea prețurilor de achiziție nu compensează ratele mai scumpe ale creditelor.

Germania este deja singura țară din UE cu mai mulți chiriași decât proprietari - mai mult de jumătate dintre oameni închiriază -, iar imigrația record din 2022 a crescut și mai mult cererea de locuințe.

Potrivit Oficiului Federal de Statistică, chiria este cea mai mare cheltuială lunară pentru multe familii.

 

-----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel