Viața diplomaților ROMÂNI din New York: „Gătesc pe reșouri, apa caldă lipsește, iar șobolanii mișună în voie”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Daiana Voiculescu, profesor la NYU School of Medicine, relatează cum arată viața familiilor diplomaților și funcționarilor români din New York.

Ea precizeaza că la alegerile europarlamentare de duminică, la care a fost observator independent, secția de vot a fost organizată chiar în acea clădire, iar în timpul scrutinului au plutit în aer „parfum și fericire”.

„Consiliul de Securitate ONU, Alegerile Europarlamentare, Gazul și Șobolanii

Secția de vot de la New York a fost duminică una de elită: personalul biroului electoral a fost suplimentat cu 50%, scaune au fost așezate pe trotuar (e drept, după ce a votat ministrul de externe, scaunele au fost luate "ca să nu se fure"), apă a fost pusă la dispoziția votanților, iar femeile gravide și cu copii au avut prioritate. Parfum și fericire au plutit în aer.

Însă sub preș duhnea mizeria tipică lumii a treia. De mai mult de un an, zecile de familii ale diplomaților și funcționarilor români care trăiesc în Clădire nu au gaz menajer. Gazul a fost întrerupt în primăvara lui 2018 de către municipalitate pentru probleme grave de siguranță, probleme pe care statul român - proprietar al Clădirii - ar trebui să le rezolve.

În 2019, diplomații români din New York gătesc pe reșouri electrice portabile. Apa caldă lipsește de multe ori, iar hoarde de șobolani mișună în voie prin apartamente și pe holuri.

În ciuda condițiilor insalubre, oamenilor le e frică să vorbească. Le este teamă că-și pierd posturile și că, odată întorși în România, vor fi stigmatizați.

Săptămâna viitoare, membrii ONU vor vota componența Consiliului de Securitate pentru sesiunea 2020-2021. România visează la poziția alocată Europei de Est. Dar cum poți să garantezi securitatea lumii, când tu nu ești capabil să asiguri siguranța și necesitățile de bază ale propriilor angajați?

Poate mutând ambasada la Jerusalem, nu?”, a scris pe pagina de Facebook Daiana Voiculescu. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel