Vârsta de votare s-ar putea schimba în România. Florin Cîțu: „Cred că este un lucru bun“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Florin Cîțu, președintele PNL, consideră  că ar fi "un lucru bun" modificarea Constituţiei pentru ca dreptul de vot să fie exercitat de la vârsta de 16 ani.

Întrebat de jurnaliști, luni, despre posibilitatea ca vârsta celor care votează să fie coborâtă la 16 ani, Florin Cîțu a răspuns: „Vedem, de exemplu, în UE că vârsta pentru cei care votează este coborâtă la 16 ani (...). Din punctul meu de vedere, da. Eu cred că este un lucru bun", a spus Cîţu despre posibilitatea revizuirii Constituţiei de către actuala coaliţie PNL - PSD - UDMR, potrivit Agerpres.

Florin Cîţu a precizat că o discuţie pe această trebuie să aibă loc în interiorul partidului pentru a clarifica ce se doreşte prin această modificare a Constituţiei.

„Am avut o discuţie şi în Biroul Executiv al PNL. Vreau întâi să avem o discuţie în partid, să vedem care sunt priorităţile. Este adevărat că avem acum o majoritate care poate să modifice Constituţia, dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să modificăm Constituţia, dacă nu avem exact ceea ce trebuie să modificăm“, a explicat el.

Vârsta de votare s-ar putea schimba în România

 

„Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le discutăm în PNL întâi. E adevărat, în ultimii ani am văzut, din experienţa şi parlamentară, relaţiile dintre preşedinte – Parlament – Guvern, Guvern – preşedinte ş.a.m.d., că există dezechilibre care ar putea fi corectate”, a mai spus preşedintele Senatului.

Întrebarea a venit în contextul în care Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, în cadrul şedinţei dedicate împlinirii a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei României, că ”trebuie să avem curajul să vorbim deschis despre necesitatea unei reforme constituţionale”.

Florin Cîțu: „Cred că este un lucru bun“

 

Liderul PSD susține limitarea atribuțiilor președintelui în desemnarea premierului atunci când guvernul este demis prin moțiune de cenzură. Ciolacu a vorbit despre adoptarea modelului german care prevede că majoritatea parlamentară care retrage încrederea premierului propune și succesorul acestuia, în cadrul moțiunii.

Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel