Variola maimuței: a fost confirmat un caz nou în România

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Un nou caz de variola maimuţei a fost confirmat în România, a informat, luni, Ministerul Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, este vorba despre un bărbat cu vârsta de 44 de ani, din Bucureşti.

"Starea lui de sănătate este bună şi se află în izolare", a precizat ministerul, conform Agerpres.

Până în prezent, în ţara noastră au fost diagnosticaţi cu variola maimuţei 41 de pacienţi. Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), în total şase persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuţei.

Vezi și

România cere ajutorul UE pentru a trata pacienţi infectaţi cu virusul variola maimuţei

 

România va transmite o solicitare de asistenţă internaţională, prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, pentru accesarea dozelor de medicamente necesare tratării unui număr de aproximativ 150 de pacienţi infectaţi cu virusul variola maimuţei.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, desfăşurat în format hibrid, a adoptat, joi, hotărârea privind transmiterea solicitării de asistenţă internaţională, prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, pentru accesarea dozelor de medicamente necesare tratării unui număr de aproximativ 150 de pacienţi infectaţi cu virusul variola maimuţei.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va dispune măsurile necesare în vederea activării Mecanismului European de Protecţie Civilă în scopul identificării posibilităţilor de sprijin.

Şedinţa CNSU a avut loc ca urmare a adresei transmise de Ministerul Sănătăţii şi în contextul declarării de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în data de 23 iulie 2022, a focarului de variola maimuţei ca urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, precizează Guvernul.

"Comisia Europeană a informat statele membre că sunt disponibile 10.008 tratamente cu antiviralul Tecovirimat pentru infecţia cu variola maimuţei. Iar ţările membre pot accesa aceste tratamente prin Mecanismul european de Protecţie Civilă", a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii.

Până în prezent, în România au fost diagnosticate cu variola maimuţei 40 de persoane. 

Vezi și

EMA a autorizat vaccinul contra variolei maimuței

 

A fost autorizat primul vaccin contra variolei maimuței în Europa. Acesta folosește serul conta variolei umane. 

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat vineri că a autorizat extinderea utilizării unui vaccin contra variolei umane pentru a fi folosit împotriva propagării variolei maimuţei, care ar putea primi nivelul de alertă maximă din partea OMS, informează AFP.

''Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a recomandat extinderea indicaţiei vaccinului antivariolic Imvanex pentru a include protecţia adulţilor împotriva variolei maimuţei'', a precizat autoritatea sanitară europeană într-un comunicat.

Vaccinul Imvanex, produs de compania daneză Bavarian Nordic, este autorizat în Uniunea Europeană din 2013 pentru prevenirea variolei. A fost aprobat pentru a fi utilizat împotriva variolei maimuţei având în vedere similitudinea dintre acest virus şi virusul variolei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel