Varianta Delta, dominantă în Europa. ECDC: „Călătoriile nu sunt lipsite de riscuri”. Ce este de făcut

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Varianta Delta, dominantă în Europa. ECDC: „Călătoriile nu sunt lipsite de riscuri”. Ce este de făcut
Varianta Delta, dominantă în Europa. ECDC: „Călătoriile nu sunt lipsite de riscuri”. Ce este de făcut

Varianta de SARS-COV-2 Delta, considerată variantă „îngrijorătoare”, se răspândește rapid în Europa și a devenit de-acum tulpina dominantă în cea mai mare parte a continentului, potrivit celor mai noi date anunțate de OMS și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Astfel, între 28 iunie și 11 iulie 2021, varianta Delta a fost dominantă în 19 țări dintre cele 28 de țări care au raportat suficiente informații de secvențiere genetică. În aceste 19 țări, ocurența variantei Delta a fost constatată în 68,3 % dintre cazuri, depășind varianta Alpha (22,3 %), dominantă anterior în întreaga regiune, relatează Digi24.

Cazurile confirmate de COVID-19 au crescut în Europa în fiecare săptămână în ultimele patru săptămâni. Ratele de incidență au crescut în toate grupele de vârstă, dar cel mai rapid în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, unde s-a observat o creștere de 5 ori a cazurilor raportate în ultima lună.

Pe baza tendințelor actuale, OMS și ECDC estimează că varianta Delta va fi tulpina dominantă la nivel mondial în următoarele luni, fiind deja identificată în aproape toate țările europene.  Tulpina va continua să se răspândească, înlocuind circulația altor variante, cu excepția cazului în care vor apărea noi variante de virus, și mai contagioase, atrage atenția ECDC.

 

Vaccinarea reduce riscul de deces și de îmbolnăvire gravă

 

„Suntem departe de a fi ieșit din impas în ceea ce privește sfârșitul pandemiei și, din păcate, în multe țări din regiunea noastră asistăm la o creștere semnificativă a cazurilor asociate cu răspândirea variantei Delta, foarte transmisibilă. În ciuda eforturilor extraordinare depuse de statele membre pentru a vaccina populația din întreaga regiune, milioane de persoane rămân nevaccinate și, prin urmare, riscă să ajungă în spital”, a declarat dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS Europa. Vestea bună este că datele arată în mod clar că schema completă de vaccinare reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire gravă și de deces, a arătat oficialul OMS. 

În acest context, OMS și ECDC îndeamnă persoanele în vârstă, persoanele cu boli cronice și lucrătorii din domeniul sănătății să se vaccineze pentru a se proteja pe ei înșiși și pe persoanele vulnerabile cu care intră în contact.

 

Trei măsuri de precauție esențiale

 

Dr. Andrea Ammon, director al ECDC, atrage atenția că dincolo de vaccinare, trebuie păstrate și unele măsuri de prevenție: să menținem distanța fizică, să ne spălăm pe mâini, să evităm spațiile aglomerate și să purtăm mască atunci când este necesar. Aceste măsuri pot ajuta la prevenirea răspândirii bolii fără să mai fie nevoie să se recurgă la lockdown.

Acolo unde varianta Delta se răspândește, va fi necesară o intensificare a măsurilor de sănătate publică, inclusiv un acces sporit la testare, pentru a controla transmiterea COVID-19, în special în condițiile în care progresul vaccinării nu este încă suficient de ridicat în multe țări.

Dr. Henri Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, are un mesaj clar pentru acele țări care relaxează măsurile sociale și de sănătate publică: „OMS recomandă țărilor să crească accesul la teste gratuite, să extindă secvențierea, să stimuleze carantina pentru contacți și izolarea pentru cazurile confirmate, să consolideze urmărirea contacților pentru a rupe lanțurile de transmitere și să se asigure că cei mai expuși la risc din rândul populației sunt vaccinați”.

 

Sfaturi utile. Evaluați riscurile „din ușă în ușă”

 

Călătoriile nu sunt lipsite de riscuri, avertizează, pe de altă parte, OMS și ECDC. Călătoriile și adunările în grupuri pot crește riscul de a contracta și a răspândi COVID-19.

„Dacă doriți să călătoriți, gândiți-vă la necesitate și evaluați riscurile. Decizia dumneavoastră contează pentru a pune capăt acestei pandemii. Dacă decideți să călătoriți, faceți-o în siguranță: purtați mască, spălați-vă pe mâini și păstrați distanța.

Cântăriți riscurile din ușă în ușă: Din momentul în care închideți o ușă și până în momentul în care o deschideți din nou, evaluați pas cu pas riscul la care vă expuneți și luați măsurile de precauție adecvate.

Mai mult decât călătoria în sine, contează locul. Spațiile care sunt închise sau aglomerate vă vor expune unui risc mai mare de a fi infectat cu COVID-19. Alegeți mediile deschise, ventilate, păstrați o distanță de cel puțin un metru față de ceilalți și purtați masca”, sunt sfaturile care vin de la specialiștii în sănătate publică. 

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel