Varianta Delta ar putea provoca un număr mare de decese și spitalizări, în România. INSP, despre reimpunerea restricțiilor

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Varianta Delta ar putea provoca, în România, un număr mare de decese și spitalizări
Varianta Delta ar putea provoca, în România, un număr mare de decese și spitalizări

Varianta Delta a coronavirusului, care se transmite mult mai ușor, ar putea provoca în România o situație epidemiologică gravă, cu un număr mare de decese și spitalizări, din cauza ratei mici de vaccinare a populației, atrage atenția Institutul Național pentru Sănătate Publică într-un raport datat 14 iulie. 

INSP arată, într-o analiză, că nu se poate exclude posibilitatea reimpunerii restricțiilor, inclusiv la nivel național. Până în prezent dinamica și caracterizarea transmiterii acestei variante Delta în rândul populației se bazează cu precădere pe datele colectate și studiile din Marea Britanie.

În prezent, în Marea Britanie, se constată o creștere rapidă a numărului de cazuri, dar ceea ce este caracteristic acestul val este că, pe de o parte, noile cazuri confirmate se constată cu precădere în rândul populației mai tinere și, pe de altă parte, numărul de decese nu este atât de ridicat ca în valurile anterioare cu care Regatul Unit s-a confruntat în pandemie. Explicația, arată INSP, constă în rata semnificativă de vaccinare în rândul grupelor de vârstă la risc (peste 60 de ani).

Scenariul nu este însă de natură să se repete și în România, întrucât există „o diferența semnificativă” a nivelurilor de acoperire vaccinală la grupele de vârstă la risc între Marea Britanie și România, astfel încât „acest tablou cu un număr de decese mai mic decât în valurile anterioare este posibil să nu se materializeze în cazul nostru”, atrage atenția INSP.

Studiile referitoare la eficacitatea vaccinului față de această variantă arată că atât vaccinul Pfizer, cât și Modernă și Astra Zeneca, au o eficacitate înaltă în condițiile administrării ambelor doze. Însă, în cazul efectuării doar a primei doze, eficiența vaccinului este redusă și pacientul poate prezenta simptome. Vestea bună este că datele nu arată o severitate crescută a bolii, potrivit INSP.

 

Unele restricții trebuie să rămână în vigoare

 

În aceste condiții, în care campania de vaccinare se desfășoară într-un ritm lent în România, este necesar că unele restricții să rămână în vigoare în continuare. Printre cele mai necesare ar fi obligativitatea portului măștii de protecție în zone aglomerate, piețe, magazine, transport în comun.

Este importantă menținerea unor obiceiuri bune de prevenție, care reduc la minimum transmiterea, atât pentru persoane fizice, cât și pentru operatorii economici. Restricțiile privind reîntoarcerea din călătorii internăționale (carantina) vor trebui să rămână în vigoare și în perioada următoare. „Decizia de renunțare la ele vor depinde de imaginea epidemiologică internațională și internă, de prevalența și localizarea oricăror variante de îngrijorare, eficacitatea vaccinurilor asupra acestor variante și impactul variantelor asupra transmisibilității, spitalizărilor și deceselor, precum și de progresul campaniilor de vaccinare atât la nivel național, cât și internățional”, menționează INSP.

În cazul constatării răspândirii unei variante de virus care prezintă abilitatea de a eluda răspunsul imun datorat vaccinării, nu se va putea exclude posibilitatea de reimpunere de restricțiilor economice și sociale la nivel local, regional sau național, recomandă INSP.  În România au fost înregistrate până acum patru decese din cauza variantei Delta. Numărul infecțiilor cu varianta Delta a coronavirusului, descoperită inițial în India, a ajuns la 101 în România, potrivit datelor disponibile până marți, 20 iulie 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel