Vaccinare cu AstraZeneca. Medicul Gabriel Diaconu: "Potoliți-vă cu isteria. Un prost aruncă o piatră, o sută de deștepți se chinuie să o scoată"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Medicul Gabriel Diaconu atrage atenția asupra propagării unei isterii contra vaccinării cu AstraZeneca deși nu există nici o dovadă privind vreun pericol. Acesta spune că și-ar vaccina mama cu serul AstraZeneca. 

Potoliți-vă cu isteria vaccinală, sau cum, într-un stat slab, un prost aruncă o piatră în apă și o sută de deștepți se chinuie să o scoată.

Fapt: în mai multe țări s-a declanșat mecanismul de farmaco-vigilență după ce, în privința vaccinului AZ/Oxford, a fost raportat un eveniment advers sever. Fapt: încă se investighează, NU există o concluzie de cauzalitate, adică dacă decesul a fost “din cauza” vaccinului. Fapt: decizia de a opri vaccinarea cu un anumit lot este o procedură normală de farmacovigilență. Când se oprește, evident unii vor fi făcut deja o doză din acel lot. Lor trebuie să le explici cele de mai sus, și să le oferi alternative.

Alternativele sunt:

a) faci rapelul cu un alt lot

b) faci rapel cu un alt vaccin ( lucru încă în cercetare). La AZ omoloage sunt vaccinurile Sputnik & Sinovac.

c) te re-înrolezi, la o perioadă de 1-3 luni, și te imunizezi cu un alt vaccin

d) indiferent de a-c, intri în monitorizare a stării de sănătate cu privire la acel eveniment advers sever raportat (SAE), aici o coagulogramă, o ecografie a vaselor, și o hemoleucogramă obișnuită.

Astra Zeneca și trombozele. Observațiile medicului

 

Observații:

Evenimente cum sunt trombozele, fără factori de risc documentați anterior, se întâmplă în populația generală. Ca și parezele de nerv facial. Ca și mielitele transverse. Se întâmplă rar, sau foarte rar. Dar se întâmplă. Uneori oamenii fac tromboză după ce tocmai au băut apă, au mers la baie sau au râs la un banc bun. Ceea ce nu vrea să spună că de la asta li s-a tras, sau că ar trebui să interzicem bancurile.

Regimul de supraveghere al vaccinării este foarte strict. Toate țările care au sistat vaccinarea cu AZ au agenții regulatoare puternice, și funcționale.România are o fantomă, care în perioada asta a lipsit cu desăvârșire din ecuația campaniei de vaccinare. Și asta trebuie rapid remediat.

Până una alta NIMENI dintre cei care au făcut deja prima doză de vaccin AZ, chiar și din loturile identificate, NU se află la niciun risc. Nici cât privește doza făcută, nici cât privește rapelul.

Pe de altă parte persoana are dreptul să fie informată și să judece, cu medicul de familie, funcție și de alți factori de risc (boli cardiovasculare, istoric de tromboze, fumat, obezitate, diabet, hipertensiune/ altfel spus sindrom metabolic) dacă vor face rapelul, și în ce condiții (protecție cu antiagregant plachetar, adică aspirină, ori ba)

Cât privește delirul mediatic, vă aduc aminte de

- delirul de acum un an la efectul ibuprofenului în COVID. In cele din urmă infirmat

- delirul cu privire la faptul că de la vaccinul Pfizer ramai paralizat. În cele din urmă infirmat

- delirul cu privire la lipsa de eficacitate a vaccinurilor. La fel, infirmat. 

Bâlbâiala de comunicare a autorităților este inacceptabilă. S-au pripit, au spus prostii pe toată linia, începând cu premier, ministru al sănătății și terminând cu coordonatorul CNCAV.Firesc, loturile cu pricina rămân la depozit.

Firesc, așteptăm decizia EMA, regulatorul european. Firesc, campania de imunizare trebuie să continue. Suntem intr-o cursă contra cronometru cu COVID.

Dacă ar trebui să îmi vaccinez mama, și nu as avea decât vaccin AZ, pe datele survenite publicului în ultimele zile, as vaccina-o cu AZ. Cu supraveghere, dar aș face-o. Pentru că știu ce poate face COVID organismului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel