USR se visează din nou la guvernare cu PNL. Cătălin Drulă: ”PSD va fugi de consecinţele acestei crize. Nu ne putem juca ca la bambilici”

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Cătălin Drulă, proaspăt alesul președintele USR, a declarat, la RFI,  că partidul său ia în calcul să reintre la guvernare cu PNL în cazul în care PSD ar ieși din coaliție, lucru care, în accepțiunea sa, se va întâmpla penru că social-democrații vor fugi de consecinţele acestei crize.

„România nu traversează o perioadă tocmai uşoară şi mă tem că, din păcate, din cauza acestei guvernări, lucrurile sunt abia la început“, a afirmat Proaspăt alesul lider al USR în această dimineață la RFI.

USR se visează din nou la guvernare cu PNL

 

În mesajul de după congres,  Drulă a afirmat că își dorește ca USR să dea premierul după alegerile din 2024.

„Am fost ministrul transporturilor în guvernarea la care a participat USR și mi-am dat seama cât de important este este să ai premierul. Premierul este cel care dă tonul în executiv şi este important pentru a-ţi putea pune în practică un program să ai această funcţie de şef al executivului. (...)  Evident, în România, în contextul politic actual, sunt mai probabile coaliţiile, sunt mai probabile negocieri pentru formarea unui guvern şi, într-adevar, aşa cum aţi spus, un rezultat care să permită să negociezi din poziţie de primă forţă... (...) Obiectivul nostru este să fim prima forţă într-o eventuală coaliţie care urmează alegerilor din 2024, dacă nu vom putea da această majoritate singuri, şi să putem da premierul în acea guvernare“, a afirmat Cătălin Drulă.

Întrebat ce se va întâmpla dacă social-democraţii vor ieşi de la guvernare anul viitor, Drulă a afirmat că pentru el „e aproape o certitudine că vor fugi de consecinţele propriilor acţiuni“. „Eu sunt destul de convins că PSD va fugi de consecinţele acestei crize, pentru că, aşa cum spuneam, ele se vor vedea peste 6, 12 luni, dar întrebarea este dacă ei fug de această consecinţă, românii credeţi că nu văd? Şi îşi mai pun încrederea în unii care lasă după ei potopul?“

Drulă are însă și o condiție pentru a accede la guvernare: ieșirea PSD din coaliție, iar USR să numească premierul României.

Cătălin Drulă: ”PSD va fugi de consecinţele acestei crize. Nu ne putem juca ca la bambilici”

 

”Nu vom accepta și asta le spun foarte clar și celor din PNL, dacă-și fac vise că se pot juca așa între PSD și USR, nu vom accepta o guvernare în care să nu avem premierul.

Nu ne putem juca cu țara așa, ca la bambilici, mai guvernează puțin cu PSD-ul, se mai schimbă. Este foarte important ca cei care ne-au adus în situația asta, mă refer la Klaus Iohannis, în primul rând și PNL-ul care a adus PSD la guvernare alături de ei (…), e important să-și asume consecințele a ceea ce au făcut. USR nu e o balama, ca să le asigure unora sau altora majoritatea. Dacă nu mai sunt în stare să guverneze până în 2024, trebuie să se dea complet la o parte. Noi am venit anul trecut cu o propunere de Guvern, care era un Guvern solid, cred că pentru prima dată în istoria audierilor parlamentare, miniștrii s-au prezentat absolut peste tot excepțional. Nu vom accepta și asta le spun foarte clar și celor din PNL, dacă-și fac vise că se pot juca așa între PSD și USR, nu vom accepta o guvernare în care să nu avem premierul”, a declarat Drulă la RFI.

„Politica să ştiţi că nu e un bambilici, în care te joci. Noi, până la urmă am cerut oamenilor mandatul, şi aceşti 15% pe care îi avem în parlament, în numele unor lucruri în care credem şi pe care le-am pus în practică cât am fost la guvernare. (...) Rolul USR este de partid major, avem o ţintă în 2024 să formăm, să dăm premierul. Dacă vor fi discuţii preelectorale, nu pot pleca decât de la aceeaşi premisă. Înţeleg că este o abandonare, că marele proiect nu funcţionează. În politică, în momentul în care eşuezi şi ai un abandon, te dai la o parte“, a adăugat Drulă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel