Unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Ucraina a fost ucis împreună cu soția sa în bombardamentele "masive" ale Rusiei

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Ucraina a fost ucis împreună cu soția sa în bombardamentele "masive" ale Rusiei
Unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Ucraina a fost ucis împreună cu soția sa în bombardamentele "masive" ale Rusiei

Un magnat ucrainean al cerealelor a fost ucis în bombardamentul rusesc de la Mykolaiv împreună cu soția sa.

Oleksiy Vadatursky, în vârstă de 74 de ani, și soția sa, Raisa, au murit când o rachetă le-a lovit casa în timpul nopții, a anunțat presa ucraineană.

Vadatursky deținea Nibulon, un grup implicat în exportul de cereale. El primise, de asemenea, premiul de "Erou al Ucrainei".

Primarul din Mykolaiv, Oleksandr Senkevych, a declarat că acesta a fost probabil cel mai puternic bombardament rusesc asupra orașului de până acum.

 

În bombardament au fost avariate un hotel, un complex sportiv, două școli, o benzinărie și locuințe

 

Mykolaiv se află pe ruta principală către Odesa, principalul port al Ucrainei, și a fost lovit în repetate rânduri.

Liderul regiunii, Vitaliy Kim, a declarat că Vadatursky a făcut multe pentru regiunea Mykolaiv și în general, pentru Ucraina.

"Contribuția sa la dezvoltarea agriculturii și a industriei de construcții navale, la dezvoltarea regiunii este neprețuită", a declarat el pe Telegram.

Nibulon a construit multe facilități de depozitare și alte infrastructuri pentru exportul de cereale.

 

Ucraina și Rusia au semnat săptămâna trecută în Turcia un acord mediat de ONU, menit să atenueze criza alimentară

 

Cele două țări  sunt mari exportatori de grâu și alte cereale, iar întreruperea exporturilor cauzată de război a dus la creșterea prețurilor alimentelor în întreaga lume.

Reluarea exporturilor ucrainene a fost întârziată de controalele de securitate. Dar duminică, Turcia a declarat că prima navă cu cereale ar urma să plece din Odesa luni dimineață.

Ucraina acuză forțele rusești că fură cereale din fermele de pe teritoriul ocupat și le exportă prin Crimeea. Rusia neagă aceste afirmații.

 

Lovitură pentru Ziua Marinei rusești

 

Între timp, Rusia a anulat sărbătorirea Zilei Marinei în Crimeea ocupată.

Motivul invocat de guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhayev, a fost un presupus atac cu drone ucrainene asupra sediului Flotei Mării Negre. Flota are de mult timp baza în Sevastopol.

Dar un oficial ucrainean de rang înalt, Serhiy Bratchuk, a respins raportul rusesc ca fiind o "provocare".

"Eliberarea Crimeei noastre va avea loc în mod diferit și mult mai eficient", a declarat acesta.

Forțele rusești au anexat Crimeea în 2014. Acest lucru a fost condamnat la nivel internațional ca fiind ilegal și a declanșat sancțiuni împotriva Rusiei.

Ziua Marinei este o sărbătoare anuală a Rusiei, iar duminică au loc festivități în întreaga Rusie. Președintele Vladimir Putin supervizează evenimentele din Sankt Petersburg, orașul său natal.

Într-o postare pe Telegram, guvernatorul din Sevastopol a declarat că "un obiect neidentificat a zburat în curtea sediului Flotei [Mării Negre]" și că "potrivit datelor preliminare, este vorba despre o dronă".

 

Rusia a acuzat adesea autoritățile ucrainene ca fiind "naziste"

 

Rusia a acuzat adesea autoritățile ucrainene că sunt "naziste", ca parte a campaniei de propagandă a Kremlinului pentru a justifica invazia sa în Ucraina la 24 februarie.

O fotografie postată de guvernatorul Razvozhayev l-a arătat într-o curte plină de frunze, dar fără daune structurale evidente. El a declarat că festivitățile de Ziua Marinei au fost anulate din motive de securitate.

Într-o lovitură anterioară pentru Flota Mării Negre, în aprilie, nava amiral a flotei Moskva s-a scufundat după ceea ce Ucraina a descris ca fiind un atac cu două rachete Neptun.

Rusia a recunoscut că a existat un incendiu mare la bord cauzat de explozia muniției, fără a-l atribui unui atac ucrainean, și a declarat că crucișătorul cu rachete s-a scufundat în timpul unei furtuni în timp ce era remorcat.

Rămâne neclar câți marinari ruși au fost uciși sau răniți în dispariția navei.

 

Harkov, a fost lovit din nou de rachete rusești

 

Între timp, în nord, al doilea oraș ucrainean, Harkov, a fost lovit din nou de rachete rusești, a declarat primarul Igor Terekhov pe Telegram. Trei rachete rusești S-300 au lovit o școală de acolo, distrugând clădirea principală, a spus el.

Într-un discurs ținut sâmbătă seara târziu, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, le-a spus tuturor civililor care încă mai trăiesc în părțile din estul regiunii Donețk aflate sub control ucrainean să se evacueze.

Regiunea a cunoscut confruntări puternice pe fondul unei avansări lente a forțelor rusești, care controlează deja părți mari din ea.

"Cu cât mai mulți oameni părăsesc acum regiunea Donețk, cu atât mai puțini oameni vor avea timp armata rusă să ucidă", a declarat dl Zelensky. "Vom folosi toate oportunitățile disponibile pentru a salva cât mai multe vieți și pentru a limita teroarea rusă cât mai mult posibil", conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel