Unsprezece români, reţinuți în dosarul de şantaj şi cămătărie. Macete, săbii, cuţite și topoare, ridicate din locuințele cămătarilor 

Trei români, printre care un medic, bănuiți că ar fi prejudiciat bugetul asigurărilor de sănătate cu sute de mii de lei
Trei români, printre care un medic, bănuiți că ar fi prejudiciat bugetul asigurărilor de sănătate cu sute de mii de lei

Unsprezece persoane au fost reţinute, pentru 24 de ore, în urma acţiunii efectuate ieri, 17 noiembrie, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în camătă şi şantaj.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a arătat, joi, 18 noiembrie, că decizia reţinerii celor 11 persoane a fost luată în urma celor 25 de percheziţii, efectuate în urmă cu o zi, la domiciliile membrilor unei grupări care acţiona pe raza municipiilor Târgu Mureş şi Reghin, cei 11 urmând să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

"La data de 17 noiembrie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş, împreună cu procurorii DIICOT - ST Târgu Mureş au efectuat 25 de percheziţii domiciliare, în judeţul Mureş, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în şantaj şi cămătărie. Din cercetările efectuate a rezultat că, începând cu anul 2016, 12 persoane, din municipiile Târgu Mureş şi Reghin, s-ar fi constituit într-un grup organizat, specializat în comiterea infracţiunilor de şantaj şi camătă şi ar fi funcţionat ca două grupări, care ar fi acţionat în mod coordonat, în realizarea activităţilor infracţionale. Astfel, ar fi acordat împrumuturi băneşti către sute de persoane, ale căror cuantumuri ajungeau uneori la câteva sute de mii de euro, iar, ulterior, persoanele împrumutate ar fi fost determinate să restituie sume mult mai mari, cu dobânzi, în unele cazuri de peste 100%, în caz contrar, fiind ameninţate sau agresate fizic. (...) În baza probatoriului administrat, la data de 17 noiembrie, procurorii DIICOT - ST Târgu Mureş au reţinut 11 membri ai grupării, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă şi şantaj. În cursul zilei de astăzi, aceştia vor fi prezentaţi instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă", a anunţat IPJ Mureş, într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

 

Anchetatorii au ridicat macete, săbii, cuţite și topoare din locuințele cămătarilor De asemenea, în urma percheziţiilor, au fost ridicate sume de bani, arme albe (macete, săbii, cuţite, topoare), înscrisuri privind împrumuturile, sisteme informatice şi chei de autoturisme.

"Douăsprezece mandate de aducere au fost puse în executare, pe numele persoanelor bănuite. Urmează a fi audiate peste 100 de persoane, în calitate de persoane vătămate sau martori. Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, precum şi jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş şi Grupării de Jandarmi Mobile 'Regele Ferdinand I' Târgu Mureş", a precizat IPJ Mureş.


Români, membrii unui grup infracţional specializat în şantaj şi cămătărie, anchetați de DIICOT

 

Amintim că în urmă cu o zi, procurorii DIICOT au efectuat 25 de percheziţii domiciliare în judeţul Mureş, într-un dosar vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi camătă.

"În cauză, s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2016, un număr de 12 persoane au constituit două grupuri infracţionale organizate distincte, specializate în comiterea infracţiunilor de şantaj şi camătă, care au acţionat în mod coordonat, în realizarea activităţilor infracţionale, pe raza municipiilor Târgu Mureş şi Reghin. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, începând cu anul 2016 şi până în prezent, membrii celor două grupări au acordat împrumuturi băneşti către sute de persoane, cuantumul acestor împrumuturi ajungând uneori la câteva sute de mii de euro. Ulterior acordării împrumutului, persoanele împrumutate erau determinate să restituie sume de bani mult mai mari decât cele pentru care s-au înţeles iniţial. Astfel, dobânda percepută, în unele cazuri de peste 100%, era recalculată de către împrumutători după propria voinţă, iar eventualele obiecţii ale debitorilor erau urmate de ameninţări sau violenţe fizice, victimele fiind astfel obligate, în final, la plata sumelor pretinse. Din cercetările efectuate în cauză s-a constatat faptul că, de cele mai multe ori, sumele de bani pretinse de către suspecţi erau duble sau chiar triple faţă de cele împrumutate anterior", se arată în comunicat, scrie Agerpres.


Filmulețe pentru a-și consolida notorietatea în domeniul cămătăriei


,,Membrii grupării au încercat să îşi consolideze notorietatea în domeniul cămătăriei şi capacităţii acestora de a recurge la cele mai violente măsuri în vederea recuperării sumelor de bani pretinse, postând diferite videoclipuri pe reţelele de socializare în care îşi arătau fizicul impunător, dispreţul total faţă de prevederile legale şi de normele de convieţuire socială, proliferând în mod constant, uneori în mod direct pentru o anumită persoană iar alteori, în general, ameninţări cu fapte de violenţă".

Potrivit DIICOT, aceștia realizau videoclipuri împreună cu alte persoane cunoscute din lumea interlopă.

"În urma acestor acţiuni, uneori era suficientă doar prezenţa unuia dintre membrii acestor grupări în faţa unei persoane datoare, pentru ca acesteia din urmă să-i fie insuflată o stare puternică de temere şi neputinţă, fiind astfel nevoită a restitui sumele de bani abuziv calculate şi solicitate. Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost identificate şi ridicate sume de bani în lei şi valută, arme albe (macete, săbii, cuţite, topoare), înscrisuri privind împrumuturile acordate precum şi sisteme informatice. La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 12 persoane", se mai arată în comunicatul de presă, scrie Agerpres.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy