Ungaria renunță la plafonarea prețurilor la carburanți pentru companii

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rusia a început să livreze Ungariei mai mult gaz decât era prevăzut în contract
Rusia a început să livreze Ungariei mai mult gaz decât era prevăzut în contract

Ungaria a decis să reducă eligibilitatea pentru combustibilul plafonat și să majoreze taxele pe profiturile excepționale ale grupului petrolier MOL, potrivit Reuters, în cele mai recente măsuri luate de guvernul de la Budapesta pentru a face față crizei costului vieții și presiunii tot mai mari asupra finanțelor publice.

Potrivit unui anunț făcut sâmbătă de șeful de cabinet al premierului Viktor Orbán, Jerkely Gulyas, noile măsuri vor limita eligibilitatea pentru benzină și motorină cu preț fix la mașinile deținute de persoane fizice, vehiculele agricole și taximetrele. Prin urmare, sunt excluse mașinile deținute de companii.

 

Noile reguli de plafonare a prețului la carburanți au intrat în vigoare sâmbătă la prânz

 

"Este important de reținut că guvernul poate menține prețurile carburanților la 480 HUF pe litru pentru consumatorii cu amănuntul", a declarat Gergely Gulyas într-o conferință de presă.

Guvernul de la Budapesta a anunțat în noiembrie anul trecut că prețul benzinei și al motorinei la benzinării nu trebuie să depășească 480 de forinți (1,19 euro sau 1,21 dolari) pe litru, sub prețul actual de 500 de forinți. De asemenea, în februarie, au fost reduse prețurile unor produse alimentare de bază.

În urmă cu câteva săptămâni, directorul general al companiei ungare de petrol și gaze MOL, Zsolt Hernadi, a avertizat într-un interviu că plafonarea prețului la carburanți ar trebui eliminată în Ungaria, deoarece ar duce la penurie "mai devreme sau mai târziu".

 

PSD a cerut plafonarea prețului la carburanți pentru populație

 

În România, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a venit cu o solicitare similară pentru partenerii din coaliție pe 20 iunie, în contextul în care prețul carburanților pentru populație sărise la acel moment de 9 lei per litru. Însă liberalul Florin Cîțu, pe atunci încă președinte al Senatului, a replicat că este „o prostie comunistă” și că vor fi cozi la benzină, conform Libertatea.
.

 

Cea mai mare companie din Ungaria a cerut eliminarea prețurilor plafonate

 

Zsolt Hernadi, președintele și directorul general al MOL, cea mai mare companie din Ungaria, a avertizat că este necesară o reducere treptată a prețurilor plafonate pentru a asigura securitatea pe termen lung a aprovizionării cu combustibil.

În martie, MOL a anunțat că a ajuns să vândă în pierdere Fiecare litru de la pompă din cauza limitării prețurilor.

"Totul depinde de război. Dacă există război, există inflație de război. Dacă prevalează pacea, aceste măsuri pot fi abandonate rapid. Dacă există un război, nu putem face acest lucru, sau îl putem face foarte încet", a declarat luna trecută premierul ungar Viktor Orbán, conform presei străine.

Guvernul de la Budapesta a decis să facă acest lucru la sfârșitul lunii mai Doar mașinile înmatriculate în Ungaria Să beneficieze de prețuri mai mici, declanșând un nou conflict cu Comisia Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel