Ungaria a intrat de la miezul nopţii în stare de urgenţă din cauza războiului din Ucraina

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină, a anunţat prim-ministrul Viktor Oban într-un mesaj video pe Facebook, transmite MTI.

Vorbind la câteva ore după ce parlamentul a amendat Constituţia stabilind că o astfel măsură poată fi luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru „Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei”.

„Guvernul învestit astăzi a început să lucreze imediat. Având în vedere războiul dintr-o ţară vecină, nu am pierdut nicio singură secundă. Un război căruia nu îi vedem sfârşitul deocamdată”, a spus Orban.

„Am văzut că războiul şi sancţiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică şi creşteri drastice de preţuri. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război şi trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor”, a continuat el.

Pentru aceasta, guvernul trebuie să poată lua decizii şi să acţioneze rapid. Starea de urgenţă, similară celei introduse în timpul pandemiei, va permite guvernului să reacţioneze rapid şi să folosească „toate metodele la dispoziţia sa” pentru a proteja Ungaria şi pe unguri, a explicat Viktor Orban.

„Vă voi aduce la cunoştinţă primele decizii mâine”, a mai declarat şeful guvernului de la Budapesta.

 

Un acord al UE privind petrolul din Rusia este „foarte improbabil” în zilele următoare, afirmă Viktor Orban

 

Prim-ministrul ungar Viktor Orban, care blochează adoptarea unui embargou al Uniunii Europene asupra petrolului din Rusia, a apreciat ca „foarte improbabil” un acord pe această temă în zilele următoare, transmite AFP.

Într-o scrisoare trimisă luni preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, liderul ungar mai afirmă că ar fi „contraproductiv” să se ia în discuţie acest al şaselea pachet de sancţiuni la summitul UE din 30 şi 31 mai „în absenţa unui consens”.

Ungaria, aflată în prezent în discuţii cu Comisia Europeană, „nu este în poziţia de a accepta al şaselea pachet de sancţiuni atât timp cât negocierile nu vor fi ajuns la rezolvarea tuturor problemelor în suspensie”, a scris Orban, subliniind că „soluţiile trebuie să preceadă sancţiunile”.

„Dată fiind gravitatea problemelor încă deschise, este foarte improbabil ca o soluţie completă să poată fi găsită înaintea summitului extraordinar” al UE, apreciază Orban.

„Sunt convins că a discuta despre sancţiuni la nivelul liderilor în absenţa unui consens ar fi contraproductiv. Aceasta nu ar face decât să evidenţieze diviziunile noastre interne, fără a oferi o şansă realistă de rezolvare a divergenţelor”, adaugă liderul ungar, propunând ca „această chestiune să nu fie examinată” la summit.

„Păstrarea unităţii Uniunii Europene trebuie să rămână prioritatea noastră”, concluzionează Orban în scrisoare.

 

Ungaria rămâne dependentă de petrolul livrat de Rusia



Ţară fără acces la mare, Ungaria rămâne dependentă de petrolul livrat de Rusia prin oleoductul Drujba.

În acest context, Orban subliniază că embargoul propus „ar cauza imediat serioase perturbări de aprovizionare în Ungaria” şi ar duce la creşterea preţurilor cu 'circa 55-60%'.

El mai arată că ţara sa rămâne „puternic dependentă de importurile de energie din Rusia”, chiar dacă 'partea Rusiei în importurile de petrol a trecut de la peste 90% în 2010 la 64% în 2021'.

Şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, estimase săptămâna trecută la „15-18 miliarde de euro” costul opririi achiziţiilor de petrol din Rusia, explicându-şi astfel cererea de exceptare a aprovizionărilor prin oleoduct de la proiectul de embargou petrolier al UE.

Budapesta consideră insuficientă propunerea de acordare a unei derogări de doi ani oferită Ungariei, Slovaciei şi Cehiei pentru a pune în aplicare embargoul petrolier.

 

Ursula von der Leyen: „Ceea ce încercăm să facem este să găsim soluţii”



Ungaria a cerut o exceptare de cel puţin patru ani şi finanţări europene de aproape 800 milioane de euro pentru a-şi adapta rafinăriile şi a majora capacitatea oleductului Adrian care vine din Croaţia.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marţi la CNN că speră că un acord privind embargoul petrolier este o chestiune de „zile”.

„Ceea ce încercăm să facem este să găsim soluţii pentru unul sau două state care sunt enclave, care nu pot aşadar să primească petrol pe mare şi care au nevoie de alternative în materie de oleoducte şi de rafinării”, a explicat ea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel