Un şofer român de TIR a făcut plinul de 262 de ori în Belgia, însă nu a plătit niciodată

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Un român în vârstă de 51 de ani a fost condamnat la cinci ani de închisoare de către o instanță din Turnhout, Belgia, pentru fraudă cu carduri de combustibil. Bărbatul a făcut plinul cu combustibil de numai puțin de 262 de ori fără să plătească. 

Folosind echipamente de skimming la terminalele de plată de la benzinăriile din toată țara, șoferul român a reușit să facă plinul cu combustibil de 262 de ori, fără să achite vreodată, iar apoi vindea motorina altor șoferi de tir, care plăteau 0,8 euro pe litru, relatează publicația belgiană Nieuws Blad.

Un angajat al unei benzinării din Meer (Hoogstraten) a anunțat poliția, pe 4 februarie 2020, după ce a observat că un șofer de TIR are echipamente de skimming.

Echipamentul de skimming a permis ca datele de pe cardurile de combustibil să fie copiate și transferate pe alte carduri. O cameră a filmat simultan codurile introduse de șoferii care plăteau la acel terminal. Cu ajutorul imaginilor de pe camerele de supraveghere ale benzinăriei din Meer, anchetatorii au ajuns la Barbaros Y. (51) și Mihai S. (41), ambii din România.

Instalaseră echipamentul la terminalul de plată cu o seară înainte. Doar cu capul tractor, cu număr de înmatriculare românesc, ei au circulat zilnic în Belgia, la începutul anului 2020, în locuri și pe drumuri din apropierea mai multor benzinării.

În urma unei anchete desfășurată la nivel european, poliția a percheziționat locuința lui Y. în România, pe 23 noiembrie 2021. Inspectorii au găsit acolo echipamente de skimming și date de card de combustibil, împreună cu un hard disk care conținea fotografii cu codurile introduse.

Românul vindea motorina șoferilor de camion turci și iranieni

 

Cercetările ulterioare au scos la iveală că inculpații au alimentat cantități mari de combustibil între 2015 și 2020, prin fraudă informatică. Potrivit instanței, combustibilul era destinat în principal șoferilor de camion turci și iranieni, care plăteau în schimb 0,8 euro pe litru.

Fraudele au fost făcute în benzinării din Hoogstraten, Anvers, Herentals, Rumst, Schoten, Wommelgem, Zwijndrecht, Melsele, Temse, Kallo, Tessenderlo, Lokeren, Wetteren, Beernem și Veurne.

„Inculpații au încercat să câștige bani rapid și ușor, în detrimentul companiilor păgubite, printr-o metodă sofisticată.”, a stabilit instanța din Turnhout.

Barbaros Y. a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare și o amendă de 8.000 de euro. Potrivit instanței, acesta a fost implicat în 262 de realimentări cu carduri de combustibil copiate sau clonate. Mihai S. a fost responsabil în principal de amplasarea echipamentelor, dar participarea lui a fost mai mică.

A fost condamnat la treizeci de luni de închisoare și o amendă de 4.000 de euro. Inculpații trebuie să plătească o despăgubire totală de peste 60.000 de euro către firmele afectate de cardurile de combustibil copiate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel