EXCLUSIV  Un român stabilit în Norvegia: "Când am venit, eram un specimen exotic. Toată lumea știa doar 'Hagi, Dracula' " - VIDEO

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Daniel și Angela, doi români din Norvegia (Foto: arhivă personală)
Daniel și Angela, doi români din Norvegia (Foto: arhivă personală)

Un român stabilit în Norvegia în urmă cu mulți ani spune că, atunci când a ajuns în această țară, era un "specimen exotic". Spune că într-o comună de 6.000 de locuitori toți îl cunoșteau și, că tot ce știau despre România era "Hagi" și "Dracula". 

Daniel Solheim, un român stabilit de aproape 30 de ani în Norvegia, a povestit, în emisiunea Departe de România, cum l-au privit norvegienii atunci când a ajuns în această țară. El spune că era un adevărat "specimen exotic". 

"Când am venit eu eram un specimen exotic, pentru că nu erau așa de mulți. Am locuit vreo 16 ani într-o comună, la vreo 20km de Drammen, unde eram singurul român și mă cunoștea toată lumea. Era o comună de vreo 6.000 de locuitori.

Ne cunoșteam de la sport, de la școală, aveam copii care mergeau la școală în comună și am interacționam cu foarte mulți părinți. Eram antrenor de fotbal la grupa de copii, eram implicat cu echipa de fotbal a celor peste o anumită vârstă, Old Boys. Ceea ce m-a fascinat era că mă întrebau, cei care nu mă cunoșteau, mă întrebau de unde sunt. 'A, România, România ok, Super. Hagi, Hagi, Hagi'. Era o chestie. Vlad Țepeș, era alta, Dracula. Dar aveam ocazia să le mai spun câte ceva despre România. Eu cred că atunci când noi putem să fim noi și ne și să arătăm celor din jur ce suntem prin ceea ce facem și ce spunem, creăm o imagine a României în părticica unde locuim noi", spune Daniel.

Val de hoți din România, după 2007

 

Românul spune că, dupa anul 2007, autoritățile din Norvegia s-au confruntat cu un val de infractori din mai multe țări, inclusiv din România.  

"A venit anul 2007, s-au deschis granițel. Uu începusem să traduc, într-o măsură mai mică și apoi a venit valul. Puteți să vă închipuiți că dacă un român sparge 50 de case, și am avut asemenea cazuri, sunt 50 de familii afectate al căror case au fost sparte. Acele 50 de familii au verișori, nepoți, bunici, mătuși, unchi ș.a.m.d.. Toți vor știi că un român sau doi le-au spart casa.

Acea pagubă, să spun imaterială, a renumelui românilor a fost într-adevăr destul de mare în perioada când era valul acela din 2008, 2009, 2010, 2011, unde mai întâi s-au spart case fără număr, locuințe, apartamente, cabane. După aceea s-a trecut la sisteme de navigație, skimming (fraudă cu carduri, n.r.) și până la urmă au furat scule cu tirurile", povestește românul. 

Norvegia a înăsprit pedepsele pentru furt 

 

Daniel spune că în ultimii ani, lucrurile s-au mai îmbunătăți, grație eforturilor făcute de autoritățile norvegiene. 

"Autoritățile norvegiene sau sistemul juridic a simțit că este nevoie de o înăsprire a pedepselor. Și nu numai românii sunt vizați. Noi am fost într-o perioadă undeva la vârf, pe locul doi, după polonezi sau după lituanieni în statistica criminală, dar pe parcurs s-au mai rărit lucrurile. Acum pedepsele sunt foarte mari pentru un furt prin spargere sau pe strada, a unui telefon mobil.

Se aplică niște pedepse de două ori mai mari decât ce ar primi un norvegian sau un cetățean care e stabilit aici. Ei numesc asta infracționalitate transfontalieră", mai spune românul. 

Danie Solheim a fost invitat, alături de soția sa, în emisiunea Departe de România, realizată de Gabriel Nuță-Stoica, unde au povestit despre viața de zi cu zi în Norvegia. Poți urmări emisiunea integrală mai jos (Youtube) și poți lăsa un comentariu în care să-ți spui și tu părerea.  

 

---------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel