Un român plecat în Italia la muncă a ajuns să trăiască pe străzi. Povestea emoționantă a lui Marius

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Viviana, o femeie din Cagliari (Sardegna), aflată în vacanță cu fiicele ei la Roma, l-a cunoscut pe Marius, un român rămas fără adăpost, după ce a venit să muncească în Italia și a cărui singură consolare i-a rămas acum câinele său, alături de care trăiește din mila oamenilor de pe o zi pe alta, dar de care nu se desparte nicicum.

Marius și Cappuccino, cățelul lui de doar 9 luni, locuiesc pe străzile din centrul Romei. Marius nu poate plăti o cameră pentru a-și lăsa cățelul cât timp este la muncă.

Viviana Amorino, o tânără din Cagliari, a dat peste ei și a vrut să încerce să le dea o mână de ajutor. "L-am cunoscut pe Marius acum câteva zile. Stătea pe jos lângă fântâna Trevi, cu Cappuccino lângă el: câinele a fost cel care ne-a atras pe mine și pe fiicele mele, a alergat spre noi să se joace. Am fost imediat impresionați de ea".

Una dintre aceste întâlniri care i-au schimbat viața este povestită de Viviana Amorino, o bucătăreasă din Cagliari, care a decis să dea glas unei persoane invizibile. Marius, de fapt, un om al străzii care își împarte zilele cu Cappuccino, un cățeluș de 9 luni pe care l-a salvat dintr-o pubelă de gunoi unde fusese aruncat. Pentru ei, Viviana a lansat un apel social, care de câteva zile sare de la un avizier la altul, în speranța de a le putea oferi un ajutor concret celor doi.

Un român, plecat în Italia la muncă, ajuns să trăiască pe străzi

 

Viviana povestește publicației Kodami despre întâlnirea întâmplătoare cu Marius, în timp ce se afla în vacanță cu fiicele sale la Roma: "Am mers la Fontana di Trevi și de acolo a trebuit să mergem în Piazza di Spagna. Marius stătea pe jos cu cățelușul, care a venit imediat în întâmpinarea noastră și a început să se joace cu fiicele mele. Totul a început de acolo".

Marius i-a explicat Vivianei, cu nu puține dificultăți, având în vedere că nu cunoștea bine italiana, că este originar din România și că își pierduse slujba de lucrător în construcții pentru care venise în Peninsulă. De atunci trăiește pe stradă, o viață care s-a schimbat în urmă cu câteva luni, când a găsit un cățeluș într-un coș de gunoi: "Avea o laba ruptă. Marius l-a dus la veterinar, care i-a propus să-l eutanasieze pentru că nu avea bani să plătească operația, 750 de euro", povestește Viviana - “Marius a refuzat. A plătit din propriul buzunar, încă plătește, puțin câte puțin, dar l-a salvat. Iar acum nu are nicio intenție de a renunța la el".

Povestea lui Marius, spusă de Viviana: „Totul a început de acolo“

 

Marius își caută de fapt un loc de muncă și o cameră în care să locuiască, evident cu Cappuccino. Unitățile care îi primesc pe oamenii străzii îl refuză tocmai pentru că este însoțit de câinele său. Are la el doar un rucsac cu o conservă de mâncare pentru câine, "pentru că nu poate căra mai mult, o cumpără în fiecare zi. Când l-am întâlnit, încerca să strângă 10 euro pentru a plăti pensiunea din gara Termini. Nu pentru el, ci pentru Cappuccino: a vrut să-i facă o baie fierbinte, pentru că îi era prea frig. Când i-am dat bancnota și a aflat că sunt o mamă singură, nu a vrut-o. A trebuia să insist. Este un om de o imensă bunătate și demnitate și îl adoră pe Cappuccino: câinele este bine, este fericit cum nu prea am văzut animale ținute în condiții atât de precare. Sunt din Cagliari, aici sunt mulți oameni fără adăpost cu animale, dar tratamentul lor față de animale este adesea extrem. Marius, pe de altă parte, m-a impresionat prin marea sa umanitate".

Astăzi, Marius este oaspetele unor conaționali care i-au pus la dispoziție o cameră în schimbul plății a peste 100 de euro pe săptămână. Nu muncește și strânge banii pe stradă, apelând la bunăvoința celor care le trec prin fața lui și a lui Cappuccino. Viviana a făcut-o, iar ceea ce a văzut a lovit-o la inimă. Mai ales într-un moment în care ea însăși, din cauza unui lung șir de dificultăți, încearcă cu disperare să se mute din Cagliari la Roma cu familia sa, formată din fiica sa mică, care are mai multe probleme de sănătate, și câinii și pisicile de care nu s-ar despărți niciodată.

Cine îi poate ajuta pe Marius și pe Cappuccino

 

"Am și probleme enorme în a găsi pe cineva care să-mi închirieze un apartament tocmai pentru că am animale. Marius nu vrea bani, explică Viviana, vrea un loc de muncă, de orice fel, și o cameră în care să se poată odihni și în care să țină Cappuccino în orele în care merge la serviciu. Ea nu vrea să meargă la serviciu cu teama că i s-ar putea întâmpla ceva câinelui sau că cineva i l-ar putea lua. El cere doar atât: dacă există cineva care îl poate ajuta și care se oferă să îl urmărească pentru a-și regulariza actele, asta i-ar schimba viața", a povestit Viviana.

Oricine dorește să-i ajute pe Marius, Cappuccino și pe Viviana însăși poate contacta redacția Kodami sau pe Viviana însăși prin intermediul profilului ei de Facebook.

Strigătele de ajutor nu au rămas mute. Marius și-a găsit un loc unde să stea, dar are în continuare  nevoie de un loc de muncă și de cineva care să îl ajute cu actele. Cei care îl pot ajuta sunt rugați să îl contacteze la numărul 3533825657.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel