Un român în istoria Raliului Sanremo

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
«La început a vorbit românește. Așa a început legenda Raliului din Sanremo». Povestea lui Ernest Urdăreanu, celebrul pilot de curse român.

«La început a vorbit românește. Așa a început legenda Raliului din Sanremo». Este titlul unui material din sanremonews.it, despre primul raliu, în 1928 și 1929.

 

"Numele lui era Urdareanu și era un ofițer român. Acesta este pilotul care, la volanul unui Fiat 520, în 1928, și a unui Fiat 521, în 1929, a repurtat victoria în primele două ediții istorice ale manifestației automobilistice sanremese.”, scrie sanremonews.

Era un excelent pilot de curse, iar pasiunea pentru mașinile cu motor o avea și prietenul său Regele. În 1928 și 1929 a obținut, la volanul unor mașini Fiat, locul I la Raliul de la San Remo și abia în 1931, Ernest Urdareanu a intrat oficial în serviciul direct al Regelui Carol al II-lea.

 

Cel care l-a recomandat pe tânărul ofițer Urdăreanu la Rege a fost unul dintre verișorii săi, marele diplomat roman Nicolae Titulescu, pe atunci reprezentant al României la Londra. Aptitudinile lui Ernest Urdăreanu în domeniul automobilistic au fost rapid remarcate de către Regele Carol al II-lea, care l-a numit pe fostul pilot de curse drept șef al garajului regal. Astfel, el a devenit șoferul preferat al metresei lui Carol al II-lea, Elena Lupescu.

 

Acest lucru i-a favorizat ascensiunea. În anul 1933, Ernest Urdăreanu a devenit secretar privat al regelui. Relațiile dintre ei au devenit tot mai strânse, iar încrederea lui Carol al II-lea în Urdăreanu a crescut treptat. În anul 1936, Ernest Urdăreanu a devenit vicemareșal, apoi mareșal al Palatului Regal, adica șeful administrației regale, scrie romanialibera.ro.

 

În anul 1944, Ernest Urdăreanu s-a însurat, în Ciudad de Mexico, cu o tânără de 18 ani, Monique Cook. Mai târziu, în anul 1947, el a organizat nunta regelui Carol al II-lea cu Elena Lupescu, ceremonie care a avut loc în Brazilia. În anul 1949, ei s-au întors cu toţii în Portugalia. Ernest Urdăreanu a devenit cancelarul regelui Carol al II-lea. În această calitate, el a organizat ceremonia funerară ocazionată de moartea neaşteptată a regelui, în 1953.

 

După moartea regelui Carol al II-lea, Ernest Urdăreanu a rămas în serviciul Elenei Lupescu până la moartea ei, survenită în anul 1977. El a murit în Portugalia în anul 1985, la 88 de ani. Ernest Urdăreanu nu a reuşit să se mai întoarcă niciodată în România, după septembrie 1940.

 

SURSA: GAZETA ROMÂNEASCĂ

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel