Un român, fost contabil de ocol silvic, a delapidat peste 700.000 de lei şi i-a jucat la păcănele

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

După ce a delapidat peste 700.000 de lei din patrimoniului  Ocolului Silvic Valea Pianului din judeţul Alba, fostul contabil al  a fost condamnat la închisoare cu suspendare. 

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2014 – 2016, contabilul şi-a însuşit suma totală de 715.860,90 lei din patrimoniului ocolului prin retragerea directă de numerar din conturile bancare, prin înregistrarea fictivă în contabilitate a unor documente fiscale care atestau plăţi efectuate  clienţilor sau prin înregistrarea unor documente fiscale la altă valoare decât cea reală.  De asemenea, în aceeaşi perioadă a falsificat mai multe facturi fiscale, chitanţe şi registre de casă (58 de înscrisuri), care au fost înregistrate în contabilitatea ocolului silvic în scopul justificării sumelor delapidate.

Consecinţa a fost prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 100.271 de lei (impozit pe profit, TVA, dobânzi şi penalităţi).   Audiat în calitate de inculpat, bărbatul a recunoscut faptele care i se impută şi a detaliat modalitatea de săvârşire a acestora. A susţinut că totul a început prin anul 2013-2014, când a pierdut o sumă importantă la cazino, aproximativ 7.000-8.000 de lei, iar ulterior a încercat să recupereze această sumă frecventând jocurile de noroc. Pentru că a pierdut în continuare bani, a ales să sustragă sume importante cu scopul de avea cu ce să joace, crezând că, în final, va recupera ce a pierdut la păcănele, scrie adevarul.ro.

”Principala modalitate de însuşire a banilor din patrimoniul ocolului a fost întocmirea de facturi fiscale ale furnizorilor precum şi chitanţe aferente pe care le-a înregistrat în contabilitatea ocolului şi şi-a însuşit sumele respective de bani. În ceea ce priveşte societatea (…) SRL, a menţionat faptul că a întocmit în numele acesteia facturi fiscale şi chitanţe prin care a atestat operaţiuni nereale şi a menţionat eronat şi în registrele de casă aceste operaţiuni fictive”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Sebeş, din 7 decembrie 2021.

Prejudiciul total a fost stabilit la suma de 816.131 de lei, bani pe care fostul contabil trebuie să-i returneze ocolului silvic la care a lucrat timp de 10 ani. Acesta a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani şi 4 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 2 ani şi 6 luni. În această perioadă trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Pianu sau Consiliului local al comunei Pianu, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.  Hotărârea Judecătoriei Sebeş poate fi contestată la Curtea de Apel.


[citeste si]
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel