Un român a inventat un dans devenit viral peste hotare: „M-au sunat din Londra, mi-au oferit un contract de muncă, dar eu nu îmi doresc asta“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un tânăr ieșean a făcut istorie în comuna Țibănești, din județul Iași, cu dansurile sale tradiționale pentru sărbătorile de iarnă! Vasile Busuioc are 38 de ani și este cunoscut în localitatea sa ca „maestrul dansului cu bătăi”. Dansurile sale au devenit cunoscute din clipurile postate pe Internet. A fost chemat inclusiv în Londra, unde i s-a oferit un contract de muncă, pentru a dansa acolo, însă a refuzat.

Dansatorul ieșean spune că a învățat de unul singur să danseze, de la vârsta de 7 ani, iar dansurile lui au devenit tradiție. Nu au o denumire anume și nici o coregrafie anume, de la an la an sunt reinterpretate. 

„Nu m-a învățat nimeni! La 7 ani am luat doba în mână și am început să dansez «după ureche». Am făcut-o din pasiune și din dragoste pentru tradiția noastră, din Moldova. Nu are un nume dansul acesta, dar a devenit specific în localitatea noastră și pe toți cei care au vrut, i-am învățat. Nu e pentru toată lumea un astfel de dans, ține foarte mult de urechea muzicală.

Mie îmi place foarte mult să dansez și din pasiune o fac și în timpul anului, în afara sărbătorilor. An de an organizăm în comună spectacole de sărbători, ne îmbrăcăm în costume tradiționale și specifice acestei perioade. La noi, tradiția se păstrează și sper din tot sufletul să o duc mai departe cât mai am putere. Am copii și nepoți, dar lor nu le place deloc și nu au vrut să învețe”, a declarat Vasile Busuioc, dansator din comuna Țibănești, județul Iași, pentru BZI.

Un român a inventat un dans devenit viral peste hotare

 

Dansul care, la prima vedere, pare unul haotic și banal, a făcut furori pe Internet și a ajuns viral peste hotare. Străinii din Londra l-au contactat pe ieșean pentru a-l invita la spectacole, însă i-a refuzat politicos. Pe lângă asta, „maestrul” Vasile Busuioc a fost invitat să participe la diferite emisiuni de talent, însă nu a vrut să iasă în evidență.

„Pentru că au văzut filmările cu mine de pe Internet, mi-au scris, m-au sunat oameni din Londra, care mi-au oferit un contract de muncă, să merg acolo pentru spectacole, dar eu nu îmi doresc asta. Nu am vrut să plec să le fac lor spectacole, pentru că eu o fac pentru comunitatea mea și nici nu aș vrea să plec de acasă. Eu vreau să mențin aici flacăra aprinsă a tradițiilor, că se pot pierde foarte ușor și nu mai este niciun farmec.

M-au sunat și de la televiziuni, dar eu sunt om simplu, de la țară, care face ceea ce iubește și nu vrea să iasă în evidență”, a precizat Vasile Busuioc, dansatorul din comuna Țibănești, județul Iași.

Continuarea, pe BZI.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel