Un oraș din Hawaii a suferit 600 de cutremure pe săptămână în ultimii cinci ani - 192.000 în total

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Un mic oraș din Hawaii se confruntă cu un număr uimitor de 600 de cutremure pe săptămână, adică 192.000 în total, în ultimii cinci ani. Acesta este zguduit de un bazin concentrat de magmă aflat chiar sub el, potrivit unui studiu.

Numărul cutremurelor înregistrate într-un oraș situat în sudul Insulei Mari din Hawaii, a crescut de 70 de ori din 2015. Seismologii au folosit tehnici moderne de imagistică pentru a atribui creșterea bruscă unei rețele de magmă conectată la un vulcan din apropiere.

Ianuarie este Luna de conștientizare a vulcanilor pentru Insula Hawaii - stabilită în 2010 pentru a îmbunătăți înțelegerea vulcanilor hawaiieni. 

 

Care este orașul cu cea mai activă zonă seismică din Hawaii

 

Pahala este un oraș mic, care avea o populație de aproximativ 1.500 de locuitori la momentul recensământului din 2020 și a găzduit cândva o plantație de zahăr. Potrivit United States Geological Survey, este "cea mai activă zonă seismică" din Hawaii, conform Dailymail.

Oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din California au publicat o lucrare în revista Science, care oferă o hartă a activității seismice de sub insulă, care leagă Pahala de vulcanul activ Kilauea.

Cutremurele care afectează săptămânal orașul s-au situat între 1,7 și 3,0 grade pe scara Richter. Cutremurele cu o magnitudine de 2,0 sau mai mică sunt cunoscute sub numele de microcutremure și nu sunt de obicei resimțite de oameni, potrivit USGS. 

 

în 2018 din cauza cutremurelor au fost distruse peste 700 de case

 

Volumul de activitate sub Pahala a crescut dramatic în 2018, după ce o prăbușire a Kilauea a provocat o serie de fluxuri de lavă care au distrus peste 700 de case. 

Aceste erupții au declanșat, la rândul lor, cutremure puternice care au făcut ca craterul său să crească de la aproximativ 100 la 500 de metri adâncime. Kilauea rămâne unul dintre cei mai activi vulcani din lume. 

'Folosim progresele în monitorizarea cutremurelor cu algoritmi de învățare profundă pentru a imagina structurile care stau la baza unui roi major de cutremure de mantaua de aproape 200.000 de evenimente care s-au accelerat rapid după prăbușirea calderei Kilauea din 2018', au scris cercetătorii.

În 2019, la aproximativ un an după prăbușire, a avut loc o creștere bruscă a numărului de cutremure sub Pahala.  

'La adâncimi de 36-43 km, rezolvăm o colecție de 15 km lungime de structuri în formă de foițe aproape orizontale pe care le identificăm ca fiind un complex de prag. Aceste praguri se leagă de adâncimile inferioare ale plombei Kilauea printr-o centură de seismicitate lungă de 25 km', au declarat ei.

Nu numai atât, seismologii au identificat, de asemenea, o centură de magmă care leagă Pahala de un alt vulcan din apropiere, Mauna Loa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel