Un fost procuror internaţional cere un mandat de arestare internațional pe numele lui Vladimir Putin

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Fostul procuror internaţional, Carla Del Ponte, a cerut Curţii Penale Internaţionale să emită cât mai repede un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, ca urmare a războiului dus împotriva Ucrainei de peste o lună.

„Putin este un criminal de război”, a declarat jurista din Elveţia, în vârstă de 75 de ani, care a investigat crime de război în Rwanda şi în fosta Iugoslavie, într-un interviu acordat cotidianului Le Temps.

Emiterea unui mandat de arestare internaţional este necesară pentru ca Putin şi alţi lideri ruşi să răspundă pentru crimele comise în Ucraina de la începutul invaziei, din 24 februarie, spune ea.

În cinci săptămâni de război, mii de ucraineni au fost ucişi, câteva milioane de ucraineni au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele şi cartiere întregi din unele oraşe au fost distruse de bombardamente. Pentru Carla Del Ponte, emiterea unui mandat de arestare este semnalul că „o activitate de investigare a fost efectuată”, scrie Digi24.

„Este singurul instrument care există şi care permite arestarea autorului unei crime de război şi aducerea lui în faţa” justiţiei internaţionale, explică ea.

 

„Trebuie găsite şi dovezi care să incrimineze înalţi responsabili politici şi militari”

 

„Emiterea unui astfel de mandat nu înseamnă că Putin va fi arestat; dacă rămâne în Rusia, acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Însă îi va fi imposibil să iasă din ţară, iar acesta ar fi un semnal important care arată că numeroase state sunt împotriva lui”, explică Del Ponte.

Parchetul CPI, cu sediul la Haga, a deschis, pe 3 martie, o anchetă preliminară privind posibile crime de război în Ucraina, după ce a primit sprijinul a peste 40 de state membre ale tribunalului.

„Trebuie găsite şi dovezi care să incrimineze înalţi responsabili politici şi militari. Dificultatea constă tocmai în a ajunge la vârful lanţului de comandă pentru a stabili cine a planificat, ordonat şi executat aceste crime de război”, a mai declarat Del Ponte. Nici Rusia, nici Ucraina nu sunt membre ale CPI.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel