Un avion Tarom plin cu refugiați afgani a ajuns în România în această seară

Liviu Ludovic |
Data publicării:
sursa foto: TAROM / Facebook
sursa foto: TAROM / Facebook

Zeci de refugiați afgani evacuați din Afganistan de celula de criză de la MAE au ajuns, joi seară, în București, la bordul unui avion TAROM. 

O parte din cetățenii afgani care au fost evacuați din Afganistan în urma demersurilor Celulei de criză interinstituționale convocate la data de 13 august și coordonate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a sosit în România la bordul unei aeronave TAROM.

Aeronava a aterizat la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.

Cetățenii afgani care au ajuns în România au fost întâmpinați de ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, și secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestor general de poliție Bogdan Despescu.

La începutul lunii septembrie, 80 de cetăţeni afgani au fost evacuaţi din Afganistan de reprezentanţii statului român. Pe cale terestră, ei au ajuns în Pakistan. Cei 80 de cetăţeni afgani sunt foşti colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, precum şi alte categorii vulnerabile.

Aurescu: "Am reuşit aducerea în siguranţă la Bucureşti a 139 de cetăţeni afgani aflaţi sub protecţia României"

 

"Astăzi tocmai au ajuns în România cea mai mare parte a cetăţenilor afgani, a afganilor 'noştri', aşa cum le-am spus, care au fost evacuaţi de România din Afganistan (...). Am reuşit aducerea în siguranţă la Bucureşti a 139 de cetăţeni afgani aflaţi sub protecţia României", a declarat şeful diplomaţiei.

Ei fac parte dintre cei 156 de cetăţeni afgani care au fost evacuaţi din Afganistan de către celula de criză română. Aurescu i-a primit pe aceştia la coborârea din avion, la Baza 90 Transport Aerian. "A fost un un moment foarte emoţionant", a spus el.

Cetăţenii afgani evacuaţi în acest grup sunt colaboratori ai forţelor armate române, studenţi cu burse în România, alte categorii vulnerabile ca jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membrii de familie ai acestora.

Potrivit ministrului, alţi 17 cetăţeni afgani care au fost sprijiniţi de către autorităţile române să părăsească în siguranţă teritoriul Afganistanului şi care au primit asistenţă din partea României au optat să continue călătoria prin alte mijloace către destinaţia lor finală iar o parte dintre ei vor ajunge în perioada următoare în România.

"Le-am spus că autorităţile române vor face tot ceea ce le stă în putinţă pentru a le oferi acestor prieteni ai României greu încercaţi de soartă condiţii decente de trai şi şansa de a o lua de la capăt", a afirmat Aurescu, care a adăugat că "Afganistanul este scena unor drame umane greu de imaginat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel