Un an de război în Ucraina. Perspectiva unui deznodământ e tot mai departe

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Sursa foto: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei
Sursa foto: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei

Un an de război în Ucraina. Perspectiva unui deznodământ nu e întrevede. Spiritul războinic este sesizabil nu doar în acţiunile şi cuvintele lui Putin, ci şi ale lui Biden şi Zelenski.

„În ajunul împlinirii unui an de la declanşarea războiului din Ucraina, conflictul este departe de a se fi încheiat. Vizita surpriză a lui Joe Biden la Kiev şi discursurile sale de săptămâna aceasta de la Varşovia au transmis un semnal elocvent potrivit căruia Statele Unite nu vor da înapoi în privinţa sprijinului lor destinat ucrainenilor. În acelaşi timp, Vladimir Putin a suspendat ultimul acord nuclear pe care Rusia îl mai avea cu americanii, un fel de ameninţare voalată că nu exclude nimic pentru a-şi atinge obiectivele.

După ce a călătorit pe ascuns pentru a se întâlni cu ucraineanul Volodimir Zelenski, Biden a repetat acuzaţiile conform cărora Rusia a comis crime împotriva umanităţii şi s-a angajat să trimită încă 460 de milioane de dolari pentru apărarea Ucrainei. Statele Unite şi aliaţii lor din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) au început să livreze tancuri sofisticate la Kiev, în aşteptarea unei confruntări decisive în primăvară în emisfera nordică. Zelenski speră să recâştige teritoriul cucerit de ruşi, în timp ce Putin vrea să consolideze dominaţia în Crimeea şi estul Ucrainei. Toate acestea vor prelungi conflictul.

Un an de război în Ucraina. Perspectiva unui deznodământ e tot mai departe

 

Niciuna dintre cele două părţi nu este dispusă să cedeze sau să recunoască greşelile făcute până acum. Din partea rusă, principalul lucru a fost agresiunea gratuită şi stângace. Putin credea că poate domina teritoriul ucrainean într-un timp scurt şi s-a trezit prins într-o mlaştină care consuma resurse politice şi economice, pe lângă faptul că a contribuit la unirea aliaţilor din NATO împotriva lui şi a înlăturat neutralitatea strategică a Suediei şi a Finlandei. Chiar dacă apropierea Chinei îi aduce un anume avantaj pe termen scurt, în acest moment nu există nicio îndoială că Rusia va ieşi din război mai puţin puternică decât a intrat.

Asta nu înseamnă că Biden sau Occidentul pot clama victoria. Miza pe strategia de a nu-ţi murdări mâinile şi credinţa în capacitatea disuasivă a sancţiunilor s-a dovedit a fi o himeră. Europa a învăţat, chiar, să trăiască fără gazul rusesc. Dar Rusia a supravieţuit cu pagube economice reduse, datorită sprijinului chinez şi divergenţei dintre interesele NATO şi cele ale altor ţări care continuă să facă comerţ cu ea (cazul Braziliei). Conform declaraţiilor lui Stephen Walt, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Harvard, Putin a înţeles că "soarta Ucrainei era mai importantă pentru Rusia decât pentru Occident". De această asimetrie încearcă el să profite, crezând că adversarul va renunţa primul.

Cu strategia sa de propagandă competentă, Zelenski a devenit o figură populară în Occident, în încercarea de a consolida o alianţă care este în prezent mai fundamentală pentru ţara sa decât pentru occidentali. Sprijinul militar şi logistic pe care i l-au oferit americanii este necesar. Dar menţine vie în rândul ucrainenilor speranţa de a recupera tot teritoriul pierdut, mai degrabă decât să ducă la un fel de negociere sau încetare a focului. Este adevărat că Occidentul nu poate face loc în Ucraina ambiţiilor imperiale ruseşti. Dar cu cât războiul se termină mai repede, cu atât mai bine. Nu este, însă, un scenariu tangibil nu doar în faţa acţiunilor şi cuvintelor lui Putin, ci şi ale lui Biden şi Zelenski“, se arată într-un editorial Oglobo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel