Ultima zi de discuţii decisive înainte de greva profesorilor: Ciucă pune speranțele în Ministerul Muncii, Budăi invocă responsabilitatea întregii coaliții

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Duminică, premierul Nicolae Ciucă a avut discuții cu sindicatele din Educație, având în vedere că acestea intenționează să declanșeze greva generală începând de luni. Ciucă susține că rezolvarea se află la Ministerul Muncii, în timp ce ministrul Budăi afirmă că soluția este în responsabilitatea întregii coaliții.

În ajunul grevei profesorilor, au avut loc negocieri cruciale. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că va participa și el la întâlnire. Ciucă a declarat deja că soluția pentru revendicările sindicatelor din educație se găsește în legea salarizării unitare, în timp ce Budăi consideră că soluția nu aparține doar lui, ci întregii coaliții.

Sindicatul este hotărât să organizeze greva, indiferent de rezultatul negocierilor, cel puțin în ziua de luni, deoarece o decizie de încetare a protestului implică consultarea membrilor de sindicat.

 

Ciucă: PNL doreşte ca revendicările profesorilor să fie soluţionate de urgenţă

 

„Partidul Naţional Liberal a susţinut încă de la început că principala preocupare a coaliţiei trebuie să fie soluţionarea problemelor cetăţenilor. De altfel, PNL a semnalat foarte clar că există riscul îndepărtării agendei politice de cea a cetăţenilor, în contextul temei privind rotativa la guvernare. Acesta a fost şi motivul pentru care PNL a cerut respectarea Protocolului şi evitarea unor discuţii pe funcţii şi persoane, pentru a nu ne îndepărta de la adevăratele probleme ale românilor.

Soluţia pentru revendicările sindicatelor din educaţie este în legea salarizării unitare. În consecinţă, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susţinerea coaliţiei pentru a realiza legea salarizării unitare şi reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL doreşte ca revendicările profesorilor să fie soluţionate de urgenţă, ca şi problema pensiilor speciale", a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, după ce liderul PSD Marcel Ciolacu a cerut suspenda negocierilor pentru viitorul Guvern până la soluţionarea situaţiei din educaţie şi la realizarea reformei pensiilor speciale, conform Observator.

 

Marius Budăi: Dacă ar fi fost soluţia doar la mine, vă garantez că într-o lună am închis această temă 

 

"Dacă ar fi fost soluţia doar la mine şi la colegii mei, că nu lucrez singur la această lege (..) atunci vă garantez că într-o lună, maxim două, am închis această temă şi sper să o şi fac, însă aici nu vorbim doar de lege, vorbim de finanţare, de mult mai multe lucruri şi mai vorbim că dacă acest PNRR a fost scris în secret, eu am aprobarea preşedintelui PSD şi a partidului să nu facem o reformă pe ascuns", a declarat Budăi, conform news.ro.

Ministrul Muncii a afirmat că a inițiat dialoguri cu toate ministerele și a început deja să primească cereri din partea actorilor din sistem, pe care le-a transmis către Banca Mondială.

"Aşteptăm analizele de impact şi apoi le centralizăm şi să continuăm discuţia. Legea salarizării este parte a cererii numărul patru noi suntem încă cu cererea numărul doi neînchisă. (..) Orice decizie ia coaliţia, vizavi de reglementări, sunt un om care a lucrat în domeniu (..) şi mă voi achita de îndatoriri", mai susține Budăi.

Ministrul a declarat că nu poate oferi un răspuns cu privire la majorarea salariilor pentru profesori în această etapă, în absența unei discuții transparente care va avea loc în ziua următoare. El a subliniat că nu pot fi abordate negocieri și discuții în cadrul unui dialog social sincer cu concluzii și direcții deja stabilite în acest moment.

 

Simion Hăncescu: Cu siguranţă greva va fi declanşată 

 

Președintele FSLI (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ), Simion Hăncescu a declarat că este imposibil ca școlile să fie deschise în ziua de luni și că profesorii nu vor renunța la greva generală anunțată. El a subliniat că, în cazul în care vor exista inspectori școlari sau directori de școli care vor încerca să intimideze profesorii participanți la grevă, se vor depune plângeri penale împotriva lor.

"Educaţia trebuia să fie tratată altfel mai demult. Nu trebuia să ajungem mâine, în data de 21 mai, când noi am cerut negocieri de cinci luni de zile, serioase şi soluţii. Dacă realizau ceea ce le-am spus şi am avertizat: mare atenţie, pentru că e riscul major să se ajungă la grevă, că oamenii sunt nemulţumiţi... cred că au tratat cu indiferenţă sau au luat în glumă ceea ce noi am avertizat. Or acum, e bine că ne întâlnim mâine, dar cu siguranţă greva va fi declanşată şi încă o dată, ca să fie foarte clar: oamenii doresc lucruri concrete, acte normative elaborate şi publicate pentru a mai avea încredere în clasa politică", a spus Simion Hăncescu sâmbătă.

 

Marius Nistor: Suntem pregătiţi pentru negocieri și soluţii credibile pentru colegii noştri  

 

Marius Nistor, Președintele Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret", afirmă că sindicatele sunt deschise pentru discuții cu Guvernul în orice moment. Cu toate acestea, decizia de renunțare la greva generală anunțată pentru luni aparține exclusiv profesorilor care au semnat pentru declanșarea grevei, nu liderilor sindicatelor. Nistor amintește că în trecut au existat acorduri și angajamente din partea guvernanților către cadrele didactice, dar unele au fost parțial respectate, în timp ce altele au fost încălcate.

"Dacă politicienii noştri, cei care au putere de decizie, hotărăsc să sisteze discuţiile vizavi de modul în care va arăta Guvernul şi să se concentreze pe problemele sistemului de învăţământ, atunci nu putem decât să dăm curs oricărei invitaţii care ne va parveni din partea Guvernului României, aşteptăm cu nerăbdare invitaţia respectivă şi suntem pregătiţi pentru negocieri care să conducă la detensionarea situaţiei din sistem. Noi ne-am arătat disponibilitatea, suntem pregătiţi să începem discuţiile oricând, rămâne ca cei doi lideri politici, cel care este premier în momentul de faţă şi cel care va deveni premier, să stabilească exact data şi unde va avea loc discuţia în cauză. În momentul de faţă este greu să stopezi o acţiune care a fost declanşată din voinţa membrilor de sindicat dintr-un motiv foarte simplu: ea poate fi stopată numai prin decizia celor care au decis declanşarea ei.

Deci numai colegii noştri, pe baza unei oferte concrete, a unor soluţii concrete oferite de Guvernul României, pot lua decizia stopării acţiunii de protest. Ne dorim ca soluţiile să vină cât mai rapid cu putinţă, ele să fie soluţii credibile pentru colegii noştri din sistemul de învăţământ preuniversitar. Ei trebuie să creadă cu adevărat că vor fi puse în practică, pentru că noi avem o experienţă destul de veche cu acorduri încheiate, cu angajamente asumate, unele respectate parţial, altele nerespectate şi încălcate imediat cum s-a schimbat puterea", a afirmat Marius Nistor sâmbătă. 

 

Iată cererile profesorilor din sistemul de învăţământ preuniversitar

 

 - Asigurarea unei majorări salariale pentru personalul din învățământ în concordanță cu importanța socială a muncii prestate. Salariul profesorului debutant trebuie să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie. Salarizarea întregului personal didactic de predare va fi realizată progresiv, având în vedere funcția ocupată, nivelul de studii, vechimea și gradul didactic.

 - Instituirea unei reguli privind indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației.

 - Remunerarea orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

 - Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă ale personalului din învățământ.

 - Respectarea drepturilor prevăzute de legislația în vigoare și de contractele colective de muncă aplicabile, inclusiv decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea financiară pentru concediul de odihnă neefectuat etc.

 - Creșterea anuală a investițiilor în sistemul educațional, în vederea îmbunătățirii bazei materiale și infrastructurii.

 - Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel