UE deplânge decizia lui Donald Trump de a retrage SUA din Tratatul ONU privind comerţul cu arme

Liviu Ludovic / 27 apr 2019, 22:45 Salveaza PDF Comentarii

Uniunea Europeană a deplâns sâmbătă decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din Tratatul ONU privind comerţul cu arme şi a avertizat în legătură cu consecinţele sale, relatează AFP.

"O decizie a SUA de a-şi retrage semnătura nu va contribui la eforturile în curs de încurajare a transparenţei comerţului internaţional cu arme, de prevenire a traficului ilicit şi de luptă împotriva deturnării armelor clasice", a declarat purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei UE, Federica Mogherini. ''UE va continua să facă apel la toate statele, în special la principalii exportatori şi importatori de arme, să adere, fără amânare, la tratatul privind comerţul cu arme'', a adăugat purtătoarea de cuvânt.

''Comerţul cu arme nereglementat continuă să provoace mari suferinţe în numeroase regiuni ale lumii, alimentând conflictele, terorismul şi criminalitatea organizată. Armele uşoare şi de calibru mic omoară aproximativ 500.000 de persoane în fiecare an, în plus faţă de victimele altor arme clasice'', a reamintit purtătoarea de cuvânt.

Într-un discurs rostit în faţa puternicei organizaţii de lobby pentru armele de foc, National Rifle Association (NRA), Donald Trump a declarat că ''America respinge acest tratat''. "Anunţ oficial astăzi că SUA vor revoca efectele semnării de către America a acestui tratat. Nu vom lăsa niciodată birocraţiile străine să nesocotească libertăţile garantate de cel de-al doilea amendament'' al Constituţiei americane, a adăugat el.

Tratatul ATT a fost adoptat în 2013 de către ONU. Cele 28 de state membre ale UE au aderat şi ''sunt hotărâte să urmeze obiectivele sale, precum şi ratificarea şi punerea sa în practică'', a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Tratatul vizează reglementarea armelor clasice, de la armele uşoare până la tancuri de asalt, avioane de luptă şi nave de război. SUA au semnat tratatul, dar Congresul nu l-a ratificat.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy