Ucrainenii cer excluderea rușilor de la procesiunea din Vinerea Mare a Papei Francisc. Arhiepiscopul ucrainean: Este jignitor!

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Papa Francisc, marcat de masacrul din Ucraina: Un Paște al războiului
Papa Francisc, marcat de masacrul din Ucraina: Un Paște al războiului

Decizia Vaticanului ca la procesiunea Papei Francisc din Vinerea Mare să participe atât ucrainenii, cât și rușii a revoltat liderii catolici ucraineni care doresc ca decizia să fie reconsiderată.

 

 

Astfel, la evenimentul anual Via Crucis din Vinerea Mare de la Colosseum participă 14 procesiuni religioase. Anul acesta, programul slujbei de vineri seara presupune că o ucraineană și o rusoaică să țină simbolic crucea.

„Consider o astfel de idee inoportună, ambiguă și care nu ia în calcul contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat arhiepiscopul Sviatoslav Șevciuc, șeful Bisericii Catolice de rit bizantin din Ucraina, scrie UNN.

Potrivit lui Sviatoslav Șevciuc, pentru greco-catolicii din Ucraina, „este de neînțeles și chiar jignitor, mai ales în contextul celei de-a doua ofensive rusești, care urmează și care v fi mai sângeroasă în satele și orașele noastre. Știu asta și frații noștri romano-catolici împărtășesc aceste gânduri și experiențe". El a raportat că a cerut Vaticanului să reconsidere această decizie.

Pe Twitter, ambasadorul ucrainean la Vatican, Andriy Yurash, a declarat că împărtășește îngrijorarea lui Sviatoslav Șevciuc și că  „încerca să explice dificultățile de implementare a acestei idei cu crucea, care ar urma să fe ținută de o ucraineană și o rusoaică, și posibilele consecințe” ale unei astfel de inițiative.

Vaticanul plănuiește ca la Roma, în timpul Procesiunii din Vinerea Mare din 15 aprilie, o femeie ucraineană și o rusoaică să țină simbolic crucea. Se presupune că crucea va fi purtată de Irina și Albina, care s-au mutat în Italia în urmă cu 20 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel