Ucraina cere un schimb de prizonieri cu Rusia: Persoanele grav rănite din Azovstal, în schimbul extrădării prizonierilor ruși

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ucraina s-a oferit să transporte luptătorii grav răniți din Azovstal printr-un coridor umanitar și, în schimb, să predea prizonierii de război ruși în conformitate cu regulile de schimb de prizonieri de război.

Acest lucru a fost anunțat, pe canalul său Telegram, de către vicepremierul ucrainean - ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar din Ucraina, Iryna Vereshchuk.

"Deocamdată, este imposibil să deblocăm militar Azovstalul. Apărătorii din Azovstal nu vor să se predea. Acest lucru este demn de respect. Rușii nu sunt de acord cu o "extracție". Aceasta este realitatea, dar din partea rușilor nu este surprinzător", a declarat ea.

Vereshchuk a precizat că guvernul ucrainean lucrează la diferite opțiuni. Ea a menționat că niciuna dintre ele nu este ideală, dar "nu căutăm o opțiune ideală, ci una fezabilă".

Ucraina cere un schimb de prizonieri cu Rusia

 

"Ca un prim pas, le-am oferit rușilor un astfel de schimb: îi luăm pe băieții noștri grav răniți din Azovstal printr-un coridor umanitar. În schimb, le vom da prizonieri de război ruși, în conformitate cu regulile standard de schimb de prizonieri de război. Nu există încă niciun acord. Negocierile continuă", a relatat Vereshchuk.

După cum a raportat UNIAN, apărătorii din Mariupol au cerut în mod repetat autorităților să le aplice procedura de extrădare.

În special, comandantul Brigăzii 36 de pușcași marini a forțelor armate ucrainene, Serhiy Volyn, a cerut evacuarea militarilor ucraineni de la uzina Azovstal din Mariupol.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a subliniat că au fost aduși mediatori și state influente, pentru a-i salva pe militarii ucraineni, care se apără la uzina Azovstal din Mariupol.

Potrivit lui Zelenski, partea rusă nu este de acord cu niciuna dintre opțiunile propuse pentru evacuarea militarilor ucraineni de la Azovstal din Mariupol. Și încă nu există armele necesare pentru ca orașul și uzina, în special, să poată fi decontaminate din punct de vedere militar.

Persoanele grav rănite din Azovstal, în schimbul extrădării prizonierilor ruși

 

La sfârșitul lunii aprilie, partea ucraineană, împreună cu ONU și Comitetul Internațional al Crucii Roșii, a reușit să organizeze evacuarea civililor care se aflau în adăposturile antiaeriene de la uzină.

Viceprim-ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar în Ucraina, Iryna Vereshchuk, a declarat că toate femeile, copiii și persoanele în vârstă au fost evacuate din Azovstal. Cu toate acestea, potrivit estimărilor preliminare, în adăposturile antiatomice ale uzinei se află încă civili.

Președintele Zelenski a declarat că se lucrează la o a doua etapă a evacuării pentru a salva medicii și răniții. Iar Garda Națională a anunțat pregătiri pentru extragerea apărătorilor orașului. 

În cadrul unui briefing de astăzi, 11 mai, generalul de brigadă, adjunctul șefului Direcției operaționale principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksiy Gromov, a declarat că acum operațiunea de deblocare a uzinei Azovstal va necesita eforturi considerabile și un număr mare de trupe.

La rândul ei, Vereshchuk a declarat că pe teritoriul uzinei ar mai putea fi aproximativ 1.000 de luptători, jumătate dintre ei fiind grav răniți.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel