Tudorel Toader, SCRISOARE Comisiei de la Veneția: „Am REFUZAT să dau OUG pe amnistie și grațiere!”

Tudorel Toader
Tudorel Toader

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, trimite o scrisoare Comisiei de la Veneția în care spune că a refuzat să dea OUG pe amnistie și grațiere, iar în procedura parlamentară, sub semnătura sa, MJ a dat aviz negativ modificărilor la recursul compensatoriu.

În scrisoarea deschisă trimisă către Comisia de la Veneția, către președintele Gianni Buquicchio și către membrii Comisiei, fostul ministru Tudorel Toader aduce la cunoștința Comisiei că în spațiul public circulă informația potrivit căreia Guvernul intenționează să solicite revocarea sa din calitatea de membru titular al Comisiei, din partea României. Toader explică de ce s-ar întâmpla acest lucru, afirmând că sunt măsuri pe care nu a vrut să le ia, între care o OUG pe amnistie și grațiere, și de aici ar fi declanșat nemulțumiri.

„Refuzul de a promova Ordonanța de Urgență privind amnistia și grațierea. Se cunoaște faptul că se insista pentru un act de clemență cu puține excepții și fără limite de pedeapsă. Măsura ar fi profitat tuturor, nu doar majorității guvernamentale din acea perioadă. Proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost inițiat anterior momentului în care am preluat portofoliul de la Ministerul Justiției. În procedura parlamentară, sub semnătura mea, ministerul justiției a dat aviz negativ modificărilor parlamentare. Sub semnătura mea, în controlul de constituționalitate, ministerul justiției a susținut neconstituționalitatea proiectului de lege. Consiliul Superior al Magistraturii a propus ca cele 3 zile, la 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, să fie considerate ca executate, iar parlamentul a mărit de la 3 la 6 zile. În urma respingerii obiecției de neconstituționalitate, proiectul de lege a fost promulgat, publicat în Monitorul Oficial, la 3 zile de la publicare a intrat în vigoare, producându-și efectele", spune Tudorel Toader.

 

Tudorel Toader: „Codul penal nu a fost pus în acord cu deciziile CCR”

 

Totodată, Toader arată că în mandatul său de ministru al Justiției, MJ a elaborat proiectul de lege pentru modificarea Codului penal, „în acord cu deciziile Curții Constituționale, precum și pentru transpunerea Directivei privind confiscarea extinsă".

„În iulie 2017, proiectul de lege a fost adoptat de către Guvern și transmis parlamentului spre legiferare. Proiectul de lege a fost preluat de către Comisia specială care l-a modificat în mod substanțial, adăugând numeroase soluții legislative declarate neconstituționale, inclusiv forma adoptată după primul control de constituționalitate. Nici una dintre soluțiile legislative care au fost declarate neconstituționale nu a fost inițiată de către Ministerul Justiției. Așa se face că, nici până în prezent, din 2017, Codul penal nu a fost pus în acord cu deciziile Curții Constituționale, iar Directiva privind confiscarea extinsă nu este transpusă în legislația noastră penală", scrie Toader în scrisoarea către Comisia de la Veneția.

Toader mai arată că Ministerul Justiției a elaborat proiectul de lege pentru modificarea Codului de procedură penală, în acord cu deciziile Curții Constituționale, precum și pentru transpunerea Directivei privind consolidarea prezumției de nevinovăție.

„În noiembrie 2017, proiectul de lege a fost adoptat de către Guvern și transmis parlamentului spre legiferare. Proiectul de lege a fost preluat de către Comisia specială care l-a modificat în mod substanțial, adăugând numeroase soluții legislative declarate neconstituționale, inclusiv forma adoptată după primul control de constituționalitate. Nici una dintre soluțiile legislative care au fost declarate neconstituționale nu a fost inițiată de către Ministerul Justiției. Așa se face că, nici până în prezent, din 2017, Codul de procedură penală nu a fost pus în acord cu deciziile Curții Constituționale, iar Directiva privind consolidarea prezumției de nevinovăție nu este transpusă în legislația noastră procesual penală", scrie Toader.

 

Toader: Exemple care stau la baza unei eventuale propuneri de revocare a sa din calitatea de membru al Comisiei de la Veneția

 

În privința modificărilor legilor Justiției, Tudorel Toader a spus că Ministerul Justiției avea în lucru un proiect de lege pentru modificarea legilor justiției.

„Pe data de 25 octombrie 2017, Comisia specială din parlament a solicitat respectivul draft, iar la inițiativa unui nr. de 11 parlamentari, cu modificări substanțiale, a fost publicat un singur proiect de lege pentru modificarea celor trei legi ale justiției. Personal am predat materialul aflat în lucru, inclusiv solicitarea de aviz din partea Comisiei de la Veneția. Comisia specială a renunțat la cererea de solicitare a avizului Comisiei de la Veneția. Printre alte soluții legislative, la inițiativa comisiei speciale, parlamentul a adoptat Legea 207 din 20 iulie 2018, pentru modificarea și completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară, iar prin art. 881 – 889 a consacrat și înființarea Secției speciale de investigare a infracțiunilor din justiție, urmând apoi întreaga odisee parlamentară, cu multe controverse și neconstituționalități. Refuzul de a promova Ordonanța de Urgență pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, prin preluare unora dintre soluțiile proiectelor de lege, declarate neconstituționale, prin care se urmărise modificarea celor două coduri. Se dorea următoarele: preluarea prin OUG a soluțiilor validate prin controlul de constituționalitate; preluarea, cu modificări, a soluțiilor declarate ca fiind parțial neconstituționale, respectiv, preluarea soluțiilor nesupuse controlului de constituționalitate, sub motivarea faptului că", scrie fostul ministru.

Toader le mai spune membrilor Comisiei de la Veneția că un alt motiv pentru care se cere revocarea sa este refuzul de a promova Ordonanță de Urgență care să consacre posibilitatea formulării contestației în anulare împotriva hotărârilor definitive pronunțate de către Înalta Curte de Casație și Justiție, în complete de 5 judecători.

„Ordonanța e Urgență era solicitată în urma deciziei Curții Constituționale, având același obiect", spune Tudorel Toader.

Toader acuză că acestea sunt doar câteva exemple care stau la baza unei eventuale propuneri de revocare a sa din calitatea de membru al Comisiei de la Veneția, „dintr-o dinamică legislativă plină de interese, suprapuneri de competențe și controverse".

 

Tudorel Toader: „Voi rămâne atașat valorilor constituționale promovate de către Comisie”

 

Fostul ministru mai spune că își asumă tot ceea ce am făcut sau nu am făcut în domeniul justiției, dar că nu își asumă nimic din ceea ce au făcut sau nu au făcut alții, în același domeniu.

„După 10 ani de judecător constituțional, șapte ani de agent de legătură al Curții Constituționale la Comisie, având calitatea de membru titular al acesteia, indiferent de calea de urmat, voi rămâne atașat valorilor constituționale promovate de către Comisie", scrie Tudorel Toader.

Cabinetul Orban ia în calcul formularea unei solicitări pentru a îl retrage pe fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, din funcția de reprezentant al Comisiei de la Veneția, declarau, surse politice, potrivit Mediafax.

 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy