Tudor Chirilă, mesaj către poporul român: „Nu-mi place Elena Lasconi, dar am s-o votez pentru că doresc să rămân în Europa”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Tudor Chirilă, cunoscutul artist și activist, a înregistrat un mesaj video de 24 de minute, în care și-a exprimat punctele de vedere despre alegerile prezidențiale din acest an și despre situația politică din România. Într-un discurs pasional, acesta a criticat atât partidele politice tradiționale, cât și candidații considerați de el parte din sistemul care a dominat politica românească în ultimii 35 de ani.

Printre subiectele dezbătute de Tudor Chirilă se regăsește și cel mai căutat om la momentului Călin Georgescu. Artistul a subliniat că Georgescu se prezintă ca un om antisistem, dar care, în realitate, face parte din același sistem. Acesta a fost implicat în politica românească încă din perioada guvernului lui Mircea Geoană, fiind promovat de ministrul Marcian Bleahu și având legături cu grupuri internaționale influente, cum ar fi Clubul de la Roma.

„Suntem în situația asta mai ales din cauza ticăloșiei partidelor politice, în special PSD și PNL, emanate din fostul FSN înființat de Iliescu. Nu putem să spunem că PNL mai este ceva dintr-un partid istoric. Ticălosul suprem este Klaus Iohannis, care a trădat așteptările celor care sperau că PSD nu va ajunge la guvernare, dar exact asta a făcut.

Călin Georgescu este văzut un om antisistem, dar nu este deloc așa, este un om al sistemului. Amuzant este că Georgescu zice că este un antiglobalism, dar în toată campania lui s-a folosit de instrumente globale. Se declară suveranist, patriot, dar a fost parte. A fost adus în sistem și promovat de ministrul Marcian Bleahu, a fost consilier al lui Geoană, membru în Clubul de la Roma alături de Mugur Isărescu, a fost propus prim-ministru de partidul extremist AUR în 2020. Este un om al sistemului.

Este un  om cu o retorică anti-europeană și pro-rusă. El îl vede pe Vladimir Putin ca pe un lider și ca pe un om care își iubește țara. O țară care a atacat altă țară fără drept de apel, o țară în care oamenilor le este frică să vorbească și o țară în care cei care vorbesc împotriva sistemului, cum ar fi Aleksei Navalnîi, sunt uciși.”, spune Tudor Chirilă.

 

”Despre suveranitate, am prins suveranitatea lui Ceaușescu”

 

Artistul nu s-a oprit aici și a adus în discuție istoria represiunii din perioada comunistă, făcând referire la crimele regimului Ceaușescu.

„Aș vrea să îi aduc aminte au murit între 150.000 și 200.000 de oameni în lagărele făcute după model sovietic. Aceștia sunt români, bunici și străbunici, oameni eliminați în mod inimaginabil. A fost o cultură a terorii. Rusia lui Putin este azi mai imperialistă ca oricând.

Despre suveranitate, am prins suveranitatea lui Ceaușescu. Suveranitate însemna atunci că vedeam cozi la carne de la 3 dimineața și nimeni nu prindea nimic, cozi la benzină, în casă era frig, că nu aveai ce să pui pe masă, eram total deconectați de lume și ne uitam cu jind la modul decent în care trăiau cei din Occident.

În acea perioadă au fost eliminați oameni, cum ar fi inginerul Gheorghe Ursu, pentru faptul că ținea un jurnal despre abuzurile dictării lui Ceaușescu.

Aș vrea să-i mai spun lui Călin Georgescu că legionarii pe care îi simpatizează nu au fost eroi. Au fost criminali. Aș vrea să îl întreb pe Călin Georgescu dacă a fost antisistem și dacă vorbește de resursele României unde a fost când zeci de mii de oameni ieșeau în stradă să apere exploatarea de la Roșia Montana, care a fost poziția lui publică? Care a fost poziția lui publică față de Ordonanța 13 care a scos oamenii în stradă? Cum v-ați opus măcelăririi legilor justiției de către Liviu Dragnea cu acoliții lui de atunci. Nu am văzut o poziție față de evenimente care au dus România în trecut.

Nu am văzut o critică acerbă a unor politicieni, a unor legi. De ce oare nu am văzut chestia asta?. Eu vă pot spune, domnule Georgescu, despre oameni care nu sunt politicieni, dar care au făcut lucruri concrete și care dacă ar fi candidat la prezidențiale nu am mai fi avut situația de acum. Vă pot spune despre două femei, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, care au construit un  spital cu banii a 370.000 de români și a 7.000 de companii, femei care nu stau pe TikTok.”, mai adaugă Chirilă.

 

„Nu puteți să vorbiți despre libertate când sunteți fanul unui dictator”

 

Cântărețul a criticat și viziunea economică și socială a lui Georgescu, spunând că nu a văzut nicio poziție publică fermă a acestuia față de subiecte de actualitate precum exploatarea resurselor naturale ale României sau legile justiției. 

”Cum facem, domnule Georgescu, cu tinerii care vor să studieze în Europa, pentru că tinerii nu vor să studieze la Moscova? Nu puteți să vorbiți despre libertate când sunteți fanul unui dictator.

Este păcat că propuneți extremism, este păcat că propuneți fascism într-un  moment în care țara asta are nevoie de unitate, să scape de ticăloșii care au condus-o 35 de ani, de încrengătura de corupție din teritoriu, de încrengătura din instituții. Dumneavoastră nu puteți să faceți nimic.  

Ce v-au făcut femeile domnule Georgescu de le trimiteți la cratiță? Sunt femei care au schimbat lumea. Este păcat să păcăliți lumea și să pozați în ceea ce nu sunteți.

Nu-mi place Elena Lasconi, consider că a făcut multe gafe, dar am s-o votez pe Elena Lasconi în acest duel prezidențial. Și-am s-o votez pentru că doresc să rămân în Europa. Sunt foarte mândru că sunt în Europa, că pot călători liber și că România poate beneficia de fondurile europene. Am speranța că România, ușor-ușor se va schimba. În toate greșelile a avut sinceritate, onestitate, asumarea gafelor, imperfecțiune, ceva ce dumneavoastră nu aveți domnule Georgescu. Eu cred că sunt mișto femeile și avem ceva de învățat de la ele”, continuă Chirilă.

 

„Avem libertatea de a vota ce vrem”

 

Într-un final, Tudor Chirilă a subliniat importanța respectării democrației și a procesului electoral, îndemnându-i pe români să fie conștienți de pericolele extremismului și ale manipulării politice și să își exprime votul cu responsabilitate.

„Avem libertatea de a vota ce vrem. Nu încerc să conving pe nimeni de nimic. Tot ce am spus am spus a fost mai mult pentru mine să-mi fac punctul de vedere cunoscut, pentru că mulți așteaptă asta de la mine. Fiecare este liber să creadă ce vrea. Nu urăsc pe nimeni și înțeleg că votul pe care domnul Georgescu l-a primit este unul de frondă. Nu cred că este un vot pentru domnul Georgescu, ci unul împotriva sistemului. Fiecare să voteze după cum îi dictează conștiința, dar ar fi important să se și informeze înainte. Nu putem să luăm decizii importante bazate pe informații superficiale.Mergeți la vot și votați cum simțiți.

Mi-a luat ceva să fac filmulețul ăsta și a ieșit cam lung, că nu prea știu Tiktok style:) Sper să aveți răbdare că sunt mai multe de discutat. Și cum algoritmii nu-s prieteni cu noi puteți, distribui. Pace.”, a încheiat Tudor Chirilă.

„Încă ceva ce n-am apucat să punctez în video. Democrația nu e atunci când ne convine nouă rezultatul așa că Marcel Ciolacu lasă șmecheriile cu CCR și reluarea alegerilor că arunci țara în haos. Dispari din politică, apucă-te de muncă, get a life și ia-ți și șleahta de băieți cu tine.

LATER EDIT: CCR a cerut renumărarea voturilor fără să se pronunțe asupra invalidării turului 1. Practic CCR validează convingerea că satul român este incapabil să gestioneze alegeri. Iar suspiciunea că PSD prin Toni Greblă vrea să rejoace aceste alegeri e din ce în ce mai mare. Doar nu credeați că vor da drumul puterii”, a scris Tudor Chirilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel