Transportatorii rutieri, nemulțumiți de carantină atunci când revin în România din ţări „roşii”: „Măsura este unică în Europa”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Reprezentanţii a şapte asociaţii patronale ale transportatorilor rutieri organizează joi o conferinţă de presă pe tema intenţiei ANAF de reîncadrare a diurnelor şoferilor care lucrează în transport internaţional şi de impunere retroactivă, pe ultimii 5 ani, a impozitelor pe venit şi a contribuţiilor sociale aferente sumelor plătite ca diurne, potrivit unui comunicat remis de asociaţiile transportatorilor.

La eveniment urmează să participe reprezentanţi ai asociaţiilor patronale ale transportatorilor rutieri FORT, UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE2002, ATM Bucovina şi Apulum Alba Iulia.

Transportatorii rutieri consideră că acţiunile ANAF vor falimenta orice firmă de transport, deoarece vor obliga companiile de transport rutier la plăţi cuprinse între câteva sute de mii de euro şi zeci de milioane de euro.

"Acţiunea ANAF e de distrugere a pieţei de transport internaţional, la comanda statelor vest europene, câtă vreme nicio firmă de transport nu are asemenea capitaluri. Transportul rutier este o activitate extrem de competitivă, marja de profit fiind de regulă între 1 şi 3%. Iar activele în cea mai mare parte sunt ale firmelor de leasing. România ar fi prima ţară europeană care impozitează diurna", se menţionează în comunicatul firmelor de transport rutier.

O altă nemulţumire a transportatorilor rutieri este legată de faptul că autorităţile intenţionează să plaseze şoferii profesionişti în carantină timp de 14 zile atunci când revin în România din ţări "roşii" din punct de vedere al gradului de risc de contaminare cu Covid-19, dacă nu sunt vaccinaţi şi nici nu pot dovedi că au trecut prin boală în ultimele trei luni.

Astfel, România ar fi "tot prima ţară care penalizează transportatorii pentru gradul mic de vaccinare a populaţiei României prin decizia de a băga în carantină 14 zile toţi şoferii profesionişti care revin din ţări roşii din punct de vedere al gradului de risc de contaminare cu Covid-19, dacă nu sunt vaccinaţi şi nici nu pot dovedi că au trecut prin boală în ultimele trei luni. Măsura este unică în Europa, şoferii profesionişti fiind exceptaţi de la măsura carantinei în toate ţările, cu scopul de a menţine lanţurile de aprovizionare cu marfă, aşa cum recomandă şi Comisia Europeană, care a creat în acest sens 'culoare verzi' şi a îndemnat la exceptarea de la carantinare a şoferilor profesionişti", se precizează în comunicatul transportatorilor rutieri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel