Transportatorii din România cer suspendarea urgentă a asigurărilor RCA pentru o perioadă de trei luni

Andreea Cosma |
Data publicării:
Foto ARHIVĂ
Foto ARHIVĂ

Transportatorii rutieri din România cer suspendarea urgentă a asigurărilor RCA pentru o perioadă de trei luni pentru autovehiculele neutilizate în activitatea de transport rutier, potrivit unui comunicat remis vineri.

"Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Finanţelor Publice (MFP), Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC) şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) modificarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie şi a Normei nr. 20/2017 privind asigurările auto din România, astfel încât firmele de transport rutier din România afectate de criza noului coronavirus să-şi poată suspenda asigurările RCA fără a depune plăcuţele de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat", se arată în comunicatul UNTRR.

Potrivit sursei citate, deşi această posibilitate este prevăzută în Legea 132/2017, nu poate fi operată, deoarece nu există o procedură pentru returnarea plăcuţelor de înmatriculare.

"Totodată, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) ne-a confirmat că de când este în vigoare Legea 132/2017 nu s-au înregistrat cazuri de suspendare a asigurării RCA prin depunerea plăcuţelor de înmatriculare", afirmă transportatorii.

 

Transportatorii cer suspendarea asigurărilor RCA 


În plus, UNTRR solicită ASF şi MAI realizarea unei proceduri simple de notificare electronică a suspendării utilizării vehiculului şi a asigurării RCA.

"Din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, firmele de transport rutier de mărfuri româneşti care realizează transport rutier internaţional au raportat o scădere cu 80% a afacerilor. Firmele de transport rutier de mărfuri care activează în zona de automotive înregistrează scăderi de 100%, după ce în Europa industria de automotive s-a oprit, iar în România mai multe fabrici, precum Dacia, Ford sau Pirelli, şi-au suspendat activitatea. În plus, statele europene au închis şi alte fabrici considerate neesenţiale în situaţia actuală, astfel că transportatorii care activează pe această zonă înregistrează, de asemenea, scăderi ale activităţii. De reţinut este faptul că, în pofida informaţiilor apărute în media, tarifele încasate de transportatori de la clienţi nu au crescut, contractele semnate anterior rămânând neschimbate", susţin transportatorii rutieri.

 

Măsura să fie valabilă trei luni



În cazul transportului rutier naţional de persoane - linii regulate - numărul de pasageri a scăzut cu 80%, iar pentru transportul de persoane ocazional scăderea este de aproximativ 100%. În cazul transportului rutier de persoane internaţional, scăderea este de 100%. Astfel, firmele de transport rutier nu-şi pot folosi activele şi de aceea este necesară o suspendare a asigurărilor RCA. Vehiculele pot fi duse într-o parcare şi încheiată o poliţă CASCO de stoc pentru camioanele care nu sunt utilizate, spune UNTRR.

"UNTRR solicită găsirea unei soluţii cât mai rapide de suspendare a asigurării RCA, fără a returna plăcuţele de înmatriculare, pentru ca firmele de transport rutier să-şi poată folosi asigurările RCA actuale după ce criza provocată de coronavirus va trece şi fără a parcurge proceduri birocratice cu depunerea plăcuţelor de înmatriculare şi pe urma cu recuperarea acestora. Totodată, UNTRR solicita Guvernului acordarea unei reduceri de 10% firmelor care îşi plătesc integral taxele aferente lunii februarie până la 31.03.2020 - impozit pe salarii, CAS, CASS, impozit pentru microîntreprinderi, impozit pe dividende, contribuţia asiguratorie pentru munca, TVA. O facilitate similară este oferită de statul elen companiilor din Grecia, acestea urmând să primească o reducere de 25% pentru plata integrală şi la timp a impozitelor şi contribuţiilor sociale", precizează sursa citată.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel