Transport clandestin de SOLZI de pangolin din RD Congo spre România, depistat la Istanbul

Andreea Cosma / 17 noi 2019, 23:15 Salveaza PDF Comentarii
sursa: Flickr
sursa: Flickr

Responsabili ai serviciului vamal de pe aeroportul capitalei RD Congo, Kinshasa, au fost interpelaţi vineri în urma unui caz de trafic cu solzi de pangolin, scrie duminică RFI în ediţia sa în limba franceză, potrivit Agerpres.

Un transport de peste 1.200 de kilograme de solzi de pangolin, în valoare de circa 1,5 milioane de euro, a fost descoperit de vameşii turci pe aeroportul din Istanbul. Încărcătura plecase din oraşul congolez Goma şi urma să ajungă în România via Istanbul, iar pe aeroportul din Kinshasa a fost îmbarcată în locul unui transport declarat de mobilă.

Potrivit relatării RFI, un bărbat s-a prezentat la biroul vamal de pe aeroportul internaţional din Kinshasa. Acest bărbat, care lucra pentru o agenţie de turism, a pretins că acţionează în numele unui presupus diplomat român aflat la sfârşit de mandat. Lucru straniu, notează RFI, mandatul certificat folosit de pretinsul diplomat român fusese semnat la Luanda, în Angola (România nu are ambasadă în RD Congo şi reprezentarea diplomatică şi consulară a României în RD Congo este asigurată de ambasada României în Angola n.red).

Anchetatorii congolezi au fost sesizaţi de către biroul turc de la Interpol şi au interpelat astfel mai mulţi agenţi din cadrul serviciului vamal de pe aeroportul Kinshasa, vămilor, Oficiului congolez de control şi serviciilor de mediu.

Conform informaţiilor RFI, alţi angajaţi din cadrul aceloraşi servicii au fost arestaţi cu câteva săptămâni în urmă într-un alt caz de trafic cu solzi de pangolin şi colţi de fildeş care aveau ca destinaţie Japonia şi Vietnam.

Pangolinii sunt vânaţi pentru carnea şi solzii lor în Asia şi Africa, traficul fiind alimentat în special de cererea din China şi Vietnam, potrivit organizaţiilor pentru drepturile animalelor. În timp ce carnea de pangolin este considerata o delicatesă, solzii se folosesc în medicina tradiţională chineză pentru tratarea unor afecţiuni, printre care astmul şi artrita.

Pangolinul este declarat animal protejat începând din septembrie 2016 prin Convenţia internaţională privind comerţul cu specii ameninţate cu dispariţia (CITES). El a ''câştigat'' titlul de neinvidiat de cel mai traficat mamifer din lume, circa un milion de pangolini fiind capturaţi în ultimii zece ani în pădurile din Asia şi Africa.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

nxt.23
YesMy