Transplant pentru un român cu un rinichi de 6 kilograme. A fost salvat de mama sa

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

O echipă de medici de la Spitalul Clinic "Dr. C. I. Parhon" din Iaşi a efectuat o intervenţie de transplant renal prin care a extirpat unui bărbat un rinichi de 6 kilograme pentru a-l înlocui cu un organ sănătos, de aproximativ 200 - 300 grame, donat de mama pacientului.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic "Dr. C. I. Parhon" din Iaşi, Ionuţ Nistor, a declarat miercuri că un bărbat în vârstă de 42 de ani a primit un rinichi de la mama sa, o femeie în vârstă de 60 de ani, scrie Agerpres. 

Potrivit sursei citate, intervenţia chirurgicală, desfăşurată luni, a avut o serie de particularităţi, pentru că bărbatul suferea de boală polichistică renală. Înainte de efectuarea propriu-zisă a transplantului, echipa medicală a scos unul dintre cei doi rinichi, care din cauza bolii cântărea 6 kilograme şi măsura 30 de centimetri, deşi un rinichi sănătos cântăreşte 200 - 300 de grame şi măsoară aproximativ 12 centimetri.

"A fost necesară efectuarea unor proceduri de desensibilizare, proceduri prin care s-a prevenit respingerea rinichiului de către primitor. S-au făcut atât nefrectomia rinichiului nativ, cât şi proceduri de reconstrucţie vasculară, iar ulterior a fost făcut transplantul de la mamă la fiu, toate în cadrul intervenţiei chirurgicale", a explicat Ionuţ Nistor.

Intervenţia a durat aproximativ opt ore



Medicii spun că inclusiv urmărirea postoperatorie a avut particularităţi, având în vedere că intervenţia a durat aproximativ opt ore. Bărbatul este diagnosticat de 20 de ani cu această afecţiune, care a evoluat treptat, iar dacă nu exista şansa unui transplant, ar fi început şedinţele de dializă.

"Trebuie să apreciem calitatea deosebită a echipei chirurgicale, necesară pentru a face această intervenţie complexă. Vorbim atât de echipa operatorie, cât şi de cele de la ATI şi Nefrologie care au urmărit acest caz", a declarat coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal de la Spitalul Clinic "Dr. C. I. Parhon", Adrian Covic.

Transplantul cu numărul 30 din 2021



Acesta a fost transplantul cu numărul 30 din 2021, fiind realizate până acum 12 intervenţii de la donator viu şi 18 de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Numărul de transplanturi realizate în acest an este asemănător cu cel de anul trecut. La Congresul Naţional de Nefrologie, care a avut loc în luna octombrie, a fost prezentată o analiză asupra activităţii Compartimentului de Transplant Renal din Iaşi care a arătat că supravieţuirea după intervenţie este de aproximativ 90%, fiind similară sau chiar superioară faţă de media europeană.

"Sperăm ca anul viitor să fie resuscitat Programul de Transplant de la donator cadaveric, care, cel puţin în zona Moldovei, este în moarte clinică momentan. Vrem ca în 2022 acest program să fie resuscitat în toate spitalele judeţene din Moldova tocmai pentru a da o şansă la un nou început pentru cât mai mulţi pacienţi de pe lista de aşteptare", a afirmat Adrian Covic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel