Transilvania este mândră să îl primească pe regele „său“, Charles al III-lea (AFP)

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

'O mare onoare': Transilvania este încântată să îl primească începând de sâmbătă pe regele Charles al III-lea, care a ales această regiune pitorească a României pentru prima sa călătorie în străinătate de la încoronare, relatează AFP într-un amplu reportaj. 

Sosit vineri în capitala Bucureşti fără soţia sa, Camilla, suveranul a pornit rapid spre atmosfera atemporală a unui loc care i-a cucerit inima în urmă cu doar 25 de ani.

Dan Spătaru, care lucrează la primăria unuia dintre satele preferate ale lui Charles, nu se aştepta ca acesta să se întoarcă prea curând. 'Acum că este rege, ne-am gândit că regulile de protocol nu-i vor permite să ne viziteze', a declarat el pentru AFP, emoţionat de sosirea lui Charles al III-lea la scurt timp după festivităţile de la Londra de la începutul lunii mai. 'Prin acest gest, el ne arată afecţiunea sa', crede el.

Charles al III-lea se va bucura mai întâi de pacea şi liniştea domeniului său de la Valea Zălanului, înainte de a se întâlni marţi cu locuitorii din Viscri, aflat la 100 de kilometri distanţă. Atras de cele câteva străzi de pământ, de căruţele trase de cai şi de casele viu colorate, Charles şi-a cumpărat prima casă acolo în 2006, care acum a fost transformată într-un mic muzeu dedicat pasiunii sale pentru botanică.

'O legătură intimă'

 

La fiecare vizită - ultima a avut loc în mai 2022 - 'este plăcut şi deschis', spune Spătaru. 'Ca orice alt om, se relaxează aici şi se bucură de plimbări în natură'. Charles al III-lea a descris din nou această 'legătură intimă' cu România, unde se simte ca acasă, vineri, cu ocazia unei recepţii la palatul prezidenţial din Bucureşti. El se mândreşte cu faptul că este rudă îndepărtată a unui domnitor din secolul al XV-lea, cunoscut sub numele de Vlad Ţepeş, care a inspirat personajul Contelui Dracula, şi că are, după propriile sale cuvinte, 'Transilvania în sânge'.

După ce a descoperit regiunea în 1998, acest ecologist convins a devenit un aprig protector al acestor sate din inima României, fondate în secolul al XII-lea de colonişti saşi. Între ravagiile regimului fostului dictator Nicolae Ceauşescu şi neglijenţa autorităţilor locale din această ţară săracă şi coruptă, multe dintre ele erau condamnate să dispară înainte de mobilizarea lui Charles, scrie AFP, titrează Agerpres.

Mai multe proiecte de reabilitare a patrimoniului au fost lansate sub impulsul său, împreună cu un boom al turismului. Potrivit lui Alexandru Toader, proprietarul unei pensiuni, regele ar trebui să profite de vizita sa la Viscri pentru a face un bilanţ al iniţiativelor în curs de desfăşurare în acest sătuc de 400 de locuitori, dominat de o biserică fortificată.

Primire fără pretenţii

 

Deşi salută vizita regelui, Toader regretă înăsprirea măsurilor de protecţie. În trecut, îşi aminteşte el, 'Charles putea să se plimbe liber pe străzi sau să se aventureze pe dealurile verzi pentru a explora tot felul de specii de plante care au dispărut în alte părţi ale Europei'.

De data aceasta, însă, atmosfera este cu totul alta: domnul Toader a trebuit să răspundă la o mulţime de întrebări din partea autorităţilor române, în special cu privire la profilul clienţilor săi, care sunt numeroşi în această perioadă a anului. 'Securitatea a fost întărită, este mai formală', regretă şi Dan Spataru.

Dar nu se pune problema de a schimba ospitalitatea cu o primire mai stilată. 'Va fi un moment unic pentru comunitatea noastră de a-l primi pe rege, un semn de recunoaştere a muncii depuse în toţi aceşti ani', subliniază Caroline Fernolend, preşedinta fundaţiei Mihai Eminescu Trust, dedicată protejării patrimoniului transilvănean şi aflată de mult timp sub patronajul lui Charles.

Iar pentru a răspunde la această onoare, satul a optat pentru simplitate: nu este prevăzută nicio ceremonie de amploare, nu sunt desfăşurate bannere. 'Nu ne vom aranja sau înfrumuseţa locul, ce rost are? Frumuseţea este deja aici, în jurul nostru', zâmbeşte ea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel