Tot mai mulți români din străinătate se întorc în țară: "Se cam întoarce roata în familia mea. Aici plătim și aerul pe care-l respirăm"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
O româncă flutură tricolorul românesc (Sursa foto: MAPN/Facebook)
O româncă flutură tricolorul românesc (Sursa foto: MAPN/Facebook)

Tot mai mulți români aleg să revină acasă, mai ales cei din zonele sărace ale Italiei sau Spaniei.

Tot mai mulți români din diaspora afirmă că roata s-a întors, iar traiul în țară s-a îmbunătățit, oferindu-le oportunitatea de a reveni acasă. Datele furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului confirmă această tendință, arătând că numărul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate a scăzut, scrie Știrile PROTV. Statisticile Băncii Naționale a Italiei subliniază, de asemenea, că românii din peninsulă trimit tot mai puțini bani spre țară.

Un exemplu concret este Gabriela Câmpean, stabilită în Sicilia, Italia. Ea recunoaște că, uneori, cere sprijin financiar de la frații săi din România. Acești frați, care au lucrat și ei în străinătate, s-au întors acasă și și-au făcut firme, unul în agricultură și altul în construcții.

"Se cam întoarce roata în familia mea. În România măcar ai agricultură și ai ceva din grădina ta, poți să pui mâna. Aici nu ai, și aerul ce-l respirăm, cumpărăm totul", spune Gabriela. 

Așa cum a scris și ȘtiriDiaspora, datele Băncii Naționale a Italiei arată românii din peninsulă trimit acum tot mai puțini bani către rudele lor din România. Dacă în 2021, suma se ridica la 563 de milioane de euro, anul trecut a scăzut la aproape 449 de milioane de euro.

Mădălina Onofrei, româncă întoarsă acasă: "Aici avem casa noastră și era momentul să ne întoarcem. După 19 ani în străinătate, visul s-a împlinit. Copiii sunt gata, casa e gata, trebuia să ne întoarcem."

Specialistul în economie, Cristian Păun, oferă o explicație: "Familiile s-au întregit în țările de destinație. Practic, românii sunt integrați acolo cu familiile lor, iar puțini au mai rămas în urmă. Nu mai au motiv să trimită bani în România".

Și Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului susține că avem mai puțini copii care oftează după părinții aflați departe. Conform președintelui ANPDCA, Rareș Achiriloaie, în 2017, erau 95.000 de copii cu unul sau doi părinți plecați în străinătate. În 2020, numărul a scăzut la 70.000, iar acum, conform ultimei statistici, sunt 65.000. Multe familii s-au întors în România, realizând că pot să-și câștige existența aici.

Astfel, potrivit datelor Autorității Protecției Copilului, numărul familiilor plecate în străinătate a scăzut cu 15% în 2023 față de 2021.

 

-------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel