Românii din Italia trimit acasă o jumătate de miliard de euro anual. Cifrele Banca D'Italia arată totuși că sumele scad de la an la an

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Românii din Italia trimit din ce în ce mai puțini bani rudelor din țară, potrivit cifrelor publicate de Banca Italiei. Astfel, în 2023, românii din Italia au trimis acasă 448,9 milioane de euro, în scădere față de anul precedent. 

În trimestrul al patrulea din 2023, remitențele trimise în străinătate de către străinii rezidenți în Italia au scăzut cu 2,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit unui raport publicat de Banca Națională a Italiei. Pe ansamblul anului, contracția a fost marginală, egală cu 0,4 la sută. Dar cum stau românii în acest clasament. 

Străinii din Italia trimit tot mai mulți bani spre America Centrală și de Sud 

 

Remitențele de bani către țările din Africa Subsahariană (-7,8 la sută) și Uniunea Europeană (-4,7 la sută) au scăzut, fiind compensate în mare măsură de creșterea fluxurilor către America Centrală și de Sud (+4,9 la sută) și, într-o măsură mai mică, către țările din Asia și Africa de Nord - Orientul Apropiat (+0,9 și, respectiv, +0,8 la sută).

Primele trei țări beneficiare ale remitențelor din Italia în 2023 au fost din nou Bangladesh, Pakistan și Filipine, care au primit 14,3, 8,3 și, respectiv, 7,3 la sută din fluxul total.

Anul trecut, toate marile regiuni italiene, cu excepția Toscanei, au înregistrat o stagnare sau o scădere a remitențelor în străinătate față de 2022. Aproape jumătate din banii care pleacă spre alte țări au provenit din cele mai importante trei regiuni: Lombardia (22,6 %), Latium (14,8 %) și Emilia-Romagna (10,4 %.

Cele mai mari schimbări pozitive au fost înregistrate în provinciile Milano și Napoli către Sri Lanka și Georgia, în timp ce cele mai negative au fost înregistrate în provinciile Napoli și Roma către Bangladesh.

Românii au trimis aproape o jumătate de miliard de euro în țară, dar cifrele scad în fiecare an

 

În topul țărilor care au primit remitențe din Italia anul trecut au fost Bangladesh, Pakistan și Filipine, care au primit 14,3, 8,3 și, respectiv, 7,3% din fluxul total. Ponderea din total a banilor trimiși în România a scăzut de la 6,1 în 2022 la 5,5 în 2023.

Potrivit cifrelor publicate de Banca Națională a Italiei (descarcă de AICI documentul), în anul 2023, românii din Italia au trimis acasă 448,9 milioane de euro. Defalcat pe trimestre, situația stă în felul următor: 114,71 milioane de euro în trimestrul 1, 117,05 milioane de euro în trimestrul 2, 108,07 milioane de euro în trimestrul 3 și 109,07 milioane de euro în trimestrul 4.

Suma este mai mică față de anul 2022, atunci când au trimis acasă 498,92 milioane de euro. În 2021, românii din Italia au trimis acasă 563,31 milioane de euro.  

 

-------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel