Tort Mimoza, rețeta tradițională de 8 martie în Italia: Cel mai feminin și pufos preparat

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Tort Mimoza, rețeta tradițională de 8 martie în Italia: Cel mai feminin și pufos preparat
Tort Mimoza, rețeta tradițională de 8 martie în Italia: Cel mai feminin și pufos preparat

Tortul Mimoza  este un  preparat dulce minunat, care în Italia se pregătește de 8 martie, pentru a sărbători Ziua Internațională a Femeii. Numele vine chiar de la floare de primăvară Mimoza, bucățile fine de blat care îl decorează seamănă cu gingașa floare.

Tortul Mimoza este un tort preparat dintr-un blat moale, umplut cu cremă diplomat (cremă și frișcă), care își datorează numele de „Tort Mimoza“ de la micile bucăți de blat de tort cu care este decorat și care seamănă cu ciorchinele de flori de mimoza, minunata floare galbenă de primăvară! 

Vesel, colorat, rafinat, Tortul Mimoza a fost creat la Rieti în 1950 de bucătarul de patiserie Adelmo Renzi, dar abia în următorul deceniu a devenit celebru, când tortul, prezentat la San Remo într-un concurs de patiserie pentru a  aduce un omagiu orașului florilor, a câștigat primul loc! Foarte la modă în anii 80, de curând a revenit la modă în mai multe versiuni!  Rețeta tradițională de Tort Mimoza este foarte ușor de pregătit acasă! 

Pentru crema diplomat trebuie doar să pregătiți cremă în 5 minute fără să închideți focul și să o amestecați după ce s-a răcit cu frișca! În cele din urmă, pentru sirop, puteți alege lichiorul clasic, sau apă, zahăr și vanilie pentru o soluție nealcoolică! Câteva minute pentru a asambla desertul și cel mai frumos și mai bun tort mimoză este gata, demn de cele mai bune patiserii! Perfect pentru sărbătorirea femeilor, mamelor, prietenilor, fiicelor, Tortul Mimosa este desertul clasic de primăvară ideal pentru o ocazie specială cum este Ziua Femeii sau o duminică alături de  familie!

Citește și: Prăjitura Visul Dovleacului. Rețetă delicioasă, fără unt, ouă și făină

Tort Mimoza, rețeta tradițională de 8 martie în Italia: Ingrediente și mod de pregătire

 

Cantitate pentru o matriță de 24 cm

Pentru blat:

3 ouă întregi mari

3 gălbenușuri mari

160 grame zahăr granulat

70 de grame de făină '00

95 gr amidon de cartofi

coajă rasă de 1 lămâie

1 plic de vanilie (sau extract)

1 vârf de sare

 

Pentru crema diplomatică:

450 de grame de lapte integral proaspăt

6 gălbenușuri medii foarte proaspete

150 de grame de zahăr

30 de grame de făină '00

20 gr amidon de cartofi

1 lingură  de extract de vanilie

200 gr de smântână lichidă + 1 - 2 linguri de zahăr glazur (se adaugă la rece)

 

Pentru sirop:

2 pahare de apă

3 linguri de zahăr

2 - 3 linguri de lichior la alegere rom, gran marnier sau vanilie nealcoolică sau coajă de 1 lămâie răzuită.

 

Trot Mimoză - mod de preparare al celui mai feminin desert

 

 

Albușurile se separă de gălbenuș. Gălbenușurile se bat cu sarea și se lasă deoparte că să-și intensifice culoarea. Albușurile se bat spumă, se adaugă zahărul și se continuă baterea până când zahărul este dizolvat complet. În gălbenuș se adaugă uleiul, amestecând că la maioneză, apoi se adaugă laptele și se amestecă. Se adaugă deasupra albușurile spumă și se amestecă ușor, de jos în sus.

Acum se adaugă și făină, cernută înainte, că să nu aibă corpuri străine și să nu facă cocoloașe, și amidonul. Se amestecă totul ușor, de jos in sus, pentru că aluatul să rămână foarte spumos. Nu se adaugă deloc praf de copt.

Se toarnă într-o tavă de 26 cm tapetata cu hârtie de copt. Se coace la 180 de grade, foc mediu. După 20 de minute se verifică și se face proba cu scobitoarea. Când este bine copt, blatul se scoate și se lasă la răcit pe un grătar.

Vezși și: Chec cu fructe confiate. Rețeta unui desert, care se prepară rapid și te cucerește de la prima bucățică

Făină, laptele, zahărul și gălbenușurile se amestecă bine, că să nu rămână cocoloașe. Se adaugă semințele de la jumătate de păstaie de vanilie și se pune totul pe foc, amestecând continuu, până se îngroașă.

Se lasă la răcit și se bate spumă frișcă naturală. Dacă nu este suficient de rece crema, se pune vasul în alt vas cu apă rece și se amestecă până când se răcește. Înveliți cratiță cu o bucată de folie de plastic și lăsați-o la frigider. Folia o protejează să nu facă deasupra crustă.

În tava în care s-a copt blatul se așează o bucată de folie de plastic, apoi se montează tortul. O treime din crema se dă deoparte pentru îmbrăcat tortul. Se pune prima foaie de blat, se stropește cu puțin sirop, se adaugă o treime din cremă, se pune a doua foaie de blat, iar se stropește cu sirop, iar crema, la final să fie blat, care se stropește cu sirop.

Citește și: Clătite pufoase din două ingrediente - un ou și o banană: Cel mai rapid și proteic mic dejun

Nu trebuie să fie mult sirop, doar se stropește blatul. Acest blat este fin, semiumed, foarte pufos și nu are nevoie să fie foarte însiropat. 

Se așează folia bine deasupra tortului și se da la rece pentru câteva ore, ideal este să fie lăsat la rece peste noapte. În timpul asta, blatul absoarbe din umezeală cremei și se întărește.

A doua zi, se scoate blatul din folie, se așează pe platou. Se îmbracă în crema rămasă, iar foaia de blat care s-a lăsat deoparte se sfărâmă, se face firmituri, care se presara deasupra și pe lateralul tortului, ceea ce îi conferă acel aspect ca de ciorchine de mimoză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel