The Guardian: „Franța, Belgia și Spania SUSȚIN un BREXIT FĂRĂ ACORD în 12 aprilie”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Franţa a câştigat susţinerea Spaniei şi Belgiei după ce a informat că este pregătită pentru un Brexit fără acord pe 12 aprilie dacă nu există o nouă propunere a britanicilor, conform unei note interne a UE obţinută de The Guardian.

În notă se arată că ambasadorul francez a obţinut susţinerea omologilor săi spanioli şi belgieni argumentând că ar trebui să existe cel mult o amânare scurtă a Brexitului pentru a evita o criză financiară instantanee: „Am putea să amânăm pentru două săptămâni pentru a ne pregăti pe piaţa financiară", informează stirileprotv.ro.

Şansele de succes ale propunerii premierului britanic Theresa May privind o amânare până pe 30 iunie par mici având în vedere că Franţa şi-a exprimat oficial opoziţia faţă de o nouă amânare a Brexitului fără un plan clar al britanicilor.

Citește și Uite Brexit, nu e Brexit. Donald Tusk propune o amânare cu 12 LUNI a datei ieșirii Regatului Unit din UE

Conform notei interne, ambasadorul francez a afirmat că nu a reuşit să găsească „niciun argument în scrisoarea premierului Theresa May pentru o amânare lungă".

Ambasadorul francez a insistat apoi că nu există nicio justificare pentru o astfel de amânare, ci doar pericole.

Dacă UE ar permite o amânare de doar două săptămâni a Brexitului, Marea Britanie ar avea oportunitatea de a revoca Articolul 50 – cel care declanşează procedura de ieşire din UE. Astfel, parlamentul ar putea vota între un Brexit fără acord sau anularea ieşirii din UE.

Însă în ciuda intervenţiei francezilor, o a doua sursă din UE a insistat că „există susţinere pentru ideea lui Tusk" privind o amânare „flexibilă" de un an.

Un oficial important al UE a recunoscut că există îngrijorare privind o postare de pe Twitter a parlamentarului conservator Jacob Rees-Mogg care a afirmat că guvernul britanic ar trebui să perturbe UE din interior în cazul unei amânări lungi a Brexitului.

Citește și BREXIT: Marea Britanie se pregătește de alegeri europarlamentare. Răsturnare de situație

Premierul britanic Theresa May i-a scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, vineri pentru a-i cere ca Brexitul să fie amânat până pe 30 iunie pentru a avea timp să obţină susţinerea parlamentului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel