Temperaturi-record în Europa în vara 2022: Luna august a fost cea mai caldă înregistrată cu „o diferenţă substanţială”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Spania se confruntă cu un val de căldură mortal: Trei decese cauzate de insolație în ultimele zile
Spania se confruntă cu un val de căldură mortal: Trei decese cauzate de insolație în ultimele zile

Vara anului 2022 (iunie-august), marcată de mai multe episoade de caniculă şi de o secetă severă asociată încălzirii climei de pe Terra, a fost cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată în Europa de la începutul măsurătorilor meteorologice, au anunţat joi coordonatorii serviciului european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus, informează AFP.

Temperaturile medii au fost "cele mai ridicate, atât pentru luna august, cât şi pentru întreaga vară", depăşind în perioada celor trei luni estivale cu 0,4 grade Celsius valoarea medie din 2021, care reprezenta precedentul record în materie, au precizat specialiştii din programul Copernicus într-un comunicat.

Temperaturile medii au fost "cu aproximativ 1,34 grade Celsius peste media din 1991-2020 pentru sezonul estival", au adăugat ei.

Pentru luna august 2022, valorile de temperatură au fost "de departe cele mai mari" înregistrate de la debutul măsurătorilor, fiind "cu 1,72 grade Celsius peste media din 1991-2020".

"O serie intensă de canicule în toată Europa, însoţită de condiţii neobişnuite de secetă, a dus la o vară a extremelor, cu recorduri de temperatură, de secetă şi de incendii", a subliniat în acelaşi comunicat Freja Vamborg, coordonatoare ştiinţifică la Centrul European pentru Prognoze Meteo pe termen Mediu (ECMWF).

"Seceta şi incendiile din numeroase regiuni ale Europei au afectat societatea şi natura în diverse feluri", a adăugat Freja Vamborg. Ea a reamintit totodată că "precedentul record data doar de un an". 

 

Temperaturi extreme în mai multe ţări din Europa

 

În Marea Britanie, temperaturile au atins un nou maxim de 40,3 grade Celsius, temperatură înregistrată la Coningsby în Lincolnshire pe 19 iulie, o diferenţă semnificativă faţă de recordul anterior de 38,7 grade Celsius stabilit în 2019. Temperaturile extreme au fost observate şi în multe alte ţări, 64 de zone diferite ale Franţei înregistrând maxime record, în timp ce temperaturile din Portugalia au atins 47 de grade Celsius în luna iulie. De asemenea, Europa s-a confruntat cu cele mai grave condiţii de secetă din ultimii 500 de ani, relatează news.ro.

Pe tot globul, temperaturile ridicate din august au persistat la scară largă, condiţiile de secetă afectând şi China. Cu toate acestea, multe regiuni au înregistrat averse semnificative care au dus la inundaţii, precum în cazul Pakistanului, unde inundaţiile s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti.

Datele satelitare arată că vremea a fost mai umedă decât media în cea mai mare parte a Peninsulei Scandinave şi în părţi din sudul şi sud-estul Europei, unde o furtună ”derecho” a adus vânturi şi ploi extreme. Oamenii de ştiinţă spun că atât căldura extremă, cât şi condiţiile umede sunt aşteptate într-un climat unde emisiile de gaze rezultate din activităţile umane au dus la creşterea temperaturilor cu peste 1,1 grade Celsius la ora actuală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

03 oct 2024, 23:07 in Sport
PAOK - FCSB, rezultat final
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel