"Taxa pe tampoane", în vizorul guvernului Meloni. Italia va majora, în 2024, TVA-ul la produsele de igienă și cele pentru copii 

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Italia a amânat introducerea din nou a taxei pe plastic în bugetul pe 2024, dar va majora TVA pentru articole precum produsele de igienă feminină și formulele pentru copii, potrivit proiectului de buget publicat marți. 

În timp ce guvernul italian a oferit marți mai multe detalii despre planul de buget pentru 2024, a reieșit că acesta include un plan de anulare a reducerilor anterioare ale așa-numitei "taxe pe tampoane" sau a cotei de TVA pentru produsele de igienă feminină, precum și pentru scutece, alimente pentru copii și lapte praf pentru sugari.

Proiectul de buget, împărtășit și publicat de mass-media italiene, prevedea că TVA va reveni la 10% pentru aceste articole și pentru alte articole din iulie 2024, după ce anul trecut a fost redusă la 5%.

Reducerea TVA la articolele esențiale de igienă și pentru copii în 2022, care a fost aprobată pentru prima dată în 2019, fusese anterior notată ca fiind singura măsură specifică de ajutor financiar pe care administrația premierului Giorgia Meloni a oferit-o până acum familiilor de la preluarea mandatului în octombrie 2022.

În ultimii ani, multe țări au redus TVA pentru produsele de igienă esențiale, deoarece taxa a fost considerată în general o povară financiară nedreaptă pentru femei.

Creșteri de taxe în Italia, în 2024

 

Cota standard de TVA din Italia (cunoscută sub numele de IVA) este de 22%, cu cote mai mici aplicate anumitor bunuri esențiale.

Măsura s-a numărat printre mai multe creșteri de taxe incluse în proiectul de buget de 91 de articole, pe care guvernul lui Meloni l-a anunțat pe 16 octombrie, dar pe care l-a făcut public abia pe 24.

Acesta a inclus, de asemenea, planuri de majorare a taxelor pe țigări cu 10-12 eurocenți începând de anul viitor și a confirmat o creștere planificată a taxelor pe produsele din tutun încălzit în 2024 și 2025.

Cu toate acestea, planul de buget pentru 2024 a amânat cu încă șase luni introducerea așa-numitelor taxe pe zahăr și plastic.

Taxele pe băuturile nealcoolice zaharate și pe articolele din plastic de unică folosință au fost aprobate în bugetul pentru 2020, dar punerea lor în aplicare a fost amânată în mod repetat pe fondul opoziției grupurilor industriale.

Meloni a anunțat pe 16 octombrie că bugetul va reforma parțial sistemul italian de impozitare a veniturilor, reducând numărul de tranșe de venit de la patru la trei.

Pachetul va acoperi, de asemenea, până la 3.000 de euro pe an din contribuțiile la asigurările sociale pentru femeile angajate care au doi copii, cel mai mic având vârsta sub 10 ani, și pentru cele care au trei sau mai mulți copii, cel mai mic având vârsta de până la 18 ani, într-o măsură despre care Meloni a spus că este menită să ajute familiile numeroase.

Propunerea de buget ar urma să-și înceapă parcursul prin parlament până la sfârșitul săptămânii și ar putea suferi modificări înainte de aprobarea finală, scrie publicația italiană Fanpage.it.

 

-----------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel