Taxă pe autostrada București-Ploiești- Brașov. Guvernul vrea să o dea pe mâna unui consorțiu turco-chinez

StiriDiaspora Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernele PSD au refuzat banii europeni pentru a construi autostrăzi, dar în schimb sunt adepții parteneriatelor public-privat, ceea ce înseamnă că investitorii își vor recupera banii prin taxele puse pe ce vor construi. Primul anunț în acest sens a fost deja făcut.

Viitoarea autostradă spre Brașov va avea o taxă care se va aplica și pe bucata deja gata, București-Ploiești, relatează PRO TV.

Taxa se va aplica chiar de la ieșirea din Capitală, au anunțat marți responsabilii de proiect și este posibil ca ea să ajungă la 6 euro pe suta de kilometri.

Opoziția spune însă că această taxare ar fi ilegală pentru că tronsonul a fost construit cu fonduri europene și de la bugetul statului.

Un consorţiu format dintr-o firmă din China şi una din Turcia negociază un contract pe care Guvernul urmează să-l semneze.

Autostrada va costa 1,4 miliarde de euro, din care statul va veni cu 25%, restul - de la consorţiul chinezo-turc.

Dacă după cei 20 de ani prevăzuţi în contract, constructorul nu-şi va recupera banii investiţi, statul român va plăti diferenţa, plus toate cheltuielile de întreţinere, eventuala devalorizare a monedelor şi dobânzi. Cu alte cuvinte, un contract deloc avantajos pentru România.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel