Taxa Autostrada Soarelui. Se vrea desființarea singurei taxe de pe autostrăzile românești

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

Doi deputați liberali au depus un proiect de lege prin care se dorește desființarea singurei taxe care este plătită în prezent pentru autostrăzile din România. 

Mai exact este vorba despre taxa de pe autostrada Soareleui, A2-București-Constanța, care în prezent este de 13 lei pe sens. 

Deputații spun că este vorba despre o dublă taxare având în vedere că șoferii români plătesc și rovinieta pentru utilizarea drumurilor exterioare orașului și că nu ar exista în statele vecine plată pentru trecerea podurilor dunărene.

Iată ce argumente are deputatul Robert Boroianu:

"Împreună cu deputatul Bogdan Huțucă am inițiat un proiect de lege privind desființarea taxei de trecere pe podurile Fetești-Cernavodă și Giurgeni-Vadu Oii.
Taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusă din rațiuni pur financiare, dar suntem în prezența unei duble impuneri, atâta timp cât utilizatorii drumurilor publice din România plătesc rovinieta, care reprezintă o taxă pentru utilizarea drumurilor și podurilor amplasate pe drumurile naționale și autostrăzile din România. În statele traversate de Dunăre (Serbia, Ungaria, Austria), nu există taxe similare pentru trecerea podurilor peste Dunăre.

Taxa de utilizare a podurilor Giurgeni – Vadu Oii și Fetești – Cernavodă nu reprezintă decât o suprataxare a utilizatorilor drumurilor publice din România, fără o justificare obiectivă: banii colectați merg la bugetul de stat; podurile se află într-un stadiu avansat de degradare, deși această taxă se colectează de peste un deceniu; legislația comunitară nu impune o asemenea taxare, ci ea este rezultatul deciziei autorităților române, care au considerat de cuviință să mai impună o nouă sursă de venituri la bugetul de stat.
Mai mult decât atât, această taxă este profund discriminatorie, în special pentru locuitorii din zona Dobrogei. Această taxă este plătită, într-o proporție foarte mare, de cei care sunt nevoiți să facă drumuri sau să tranziteze aceste sectoare de drum," se arată în mesajul deputatului de Constanța. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel