Tatăl băiețeilor români morți, după ce au mâncat struguri, s-a întors din Germania: „A încercat soţia să-i liniştească, i-a luat în braţe”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Tragedie de nedescris pentru o familie din Iaşi şi un semnal de alarmă dur pentru alţi părinţi: doi fraţi, de un an şi jumătate şi de trei ani, au murit după ce au mâncat struguri din propria curte. Medicii bănuiesc că fructele erau stropite cu o substanţă otrăvitoare, posibil un pesticid şi atrag atenţia că un singur bob poate fi fatal unui copil de câţiva ani.

„Ei au mâncat struguri din grădină. De la aia a pornit”, a spus Valentin Bughiuş, tatăl copiilor.

Valentin duce pe umeri durerea unei lumi: şi-a pierdut în doar câteva ore ambii copii, cel mai probabil ucişi de strugurii din grădină. Bărbatul era plecat la muncă în Germania pentru a strânge bani să renoveze casa din comuna Coarnele Caprei când a primit teribila veste.

Citește și Tatăl băiețeilor români morți, după ce au mâncat struguri stropiți, a aflat în Germania că s-au stins copiii lui pentru care muncea din greu

„Au început să vomite, nu aveau febră, dar transpirau. A încercat soţia să-i liniştească, le-a dat apă. Au băut câte o guriță de apă plângând. I-a luat pe amândoi în braţe. S-au liniștit la un moment dat şi au început să doarmă pe ea”, a povestit Valentin Bughiuş.

 

Copilul cel mic s-a stins sub ochii mamei

 

La opt ore de la apariţia primelor simptome, copilul cel mic, Gabriel, şi-a pierdut cunoştinţa, iar mama a sunat la 112. Medicii au intervenit cu un elicopter. Au încercat o oră să-l resusciteze. Copilul s-a stins sub ochii mamei. Medicii spun că simtomele sunt specifice otrăvirii cu o substanţă necunoscută.

„Având în vedere și contextul, și simptomatologia, dar fara a ști exact cu precizie substanța”, a declarat Lucian Cernahoschi, medic UPU Spitalul de Copii Sf. Maria.

Nici pentru copilul de trei ani, medicii nu au mai putut să facă nimic, deşi a fost adus de urgenţă aici la Spitalul de Copii din Iaşi. Se afla în comă, în stare gravă, iar la scurt timp a intrat în stop cardio-respirator. A fost resuscitat, însă fără rezultat.

 

Tatăl susţine că nu a stropit niciodată via, doar cartofii

 

Mama copiilor a mâncat şi ea din struguri. Şi a simţit buzele amorţite dar nu a avut şi alte simptome. Tatăl nu înţelege cum s-a petreceut tragedia. Susţine că nu a stropit niciodată via, doar cartofii.

„Acum două luni de zile am cumpărat substanță din asta pentru stropit cartofi. Am cumpărat pliculețe”, a mai spus tatăl copiilor la Observator.

Nu este exclus ca substanţele folosite pentru combaterea dăunătorilor pe cartofi să fi ajuns pe struguri, spun specialiştii.

„Există substanţe neautorizate care se mai folosesc şi care au o concetraţie foarte mare. Unele dintre ele sunt pe bază de organofosforate, altele organoclorurate şi există şi alt tip de substanţe folosite pentru combaterea dăunătorilor care sunt nocive, mai ales dacă este vorba despre un copil”, a precizat Diana Cimpoesu, medic-șef UPU SMURD.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel