Țările europene restabilesc restricțiile. Noua variantă Omicron continuă să se răspândească pe continent

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Liderii europeni restabilesc restricțiile privind coronavirusul, în condițiile în care noua variantă Omicron continuă să se răspândească pe continent, scrie BBC.

Națiuni precum Germania și Portugalia au anunțat restricții după Crăciun și măsuri mai mari de distanțare socială.

Omicron este deja tulpina dominantă în multe țări europene.

Această creștere va împinge sistemele de sănătate spre pragul colapsului, a avertizat cel mai înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății de pe continent. Hans Kluge a declarat că se apropie "o altă furtună" și că guvernele ar trebui să se pregătească pentru o creștere semnificativă a numărului de cazuri.

Germania a anunțat că, începând cu 28 decembrie, vor reimpune limitarea adunărilor private la 10 persoane, iar cluburile de noapte se vor închide. Meciurile de fotbal de la acea dată se vor juca, de asemenea, cu ușile închise.

"Coronavirusul nu ia o pauză de Crăciun", a declarat marți cancelarul german Olaf Scholz. "Nu putem - și nu trebuie - să închidem ochii în fața acestui următor val care începe să se profileze deasupra noastră", a adăugat el.

 

Portugalia a dispus ca barurile și cluburile de noapte să se închidă

 

Între timp, Portugalia a dispus ca barurile și cluburile de noapte să se închidă începând cu 26 decembrie și a făcut obligatorie munca de acasă până la 9 ianuarie.

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson a exclus orice noi restricții pentru Anglia înainte de Crăciun, dar Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au anunțat restricții pe plan social.

În Suedia, barurile, cafenelele și restaurantele vor putea servi doar oaspeți așezați începând de miercuri, iar oamenilor li se cere să lucreze de acasă dacă este posibil. Ministrul sănătății, Lena Hallengren, a declarat că se așteaptă ca numărul cazurilor de Omicron să crească și a avertizat că "povara asupra sistemului de sănătate este în creștere".

 

Olanda a introdus deja restricții

 

Olanda a introdus deja restricții, anunțând luni o izolare strictă, dar corespondentul BBC Europa, Nick Beake, spune că alți lideri europeni doresc să amâne, dacă este posibil, controalele mai stricte până după perioada sărbătorilor.

Europa a înregistrat deja peste 89 de milioane de cazuri și 1,5 milioane de decese legate de Covid.

Omicron a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud luna trecută, dar acum s-a răspândit în întreaga lume. Datele din întreaga lume sugerează că tulpina ar putea fi mai infecțioasă, dar nu există încă dovezi că provoacă boli mai grave. A fost detectată în cel puțin 38 din cele 53 de țări din regiunea europeană a OMS - care include Rusia și Turcia - și este dominantă în mai multe dintre ele, precizează organizația.

"Putem vedea că se apropie o altă furtună. În câteva săptămâni, Omicron va domina în mai multe țări din regiune, împingând sistemele de sănătate, deja întinse, și mai mult spre marginea prăpastiei", a declarat Kluge, citat de Reuters.

"Guvernele și autoritățile trebuie să ne pregătească sistemele de răspuns pentru un val semnificativ".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel