Taiwanul a fost lovit de cel mai puternic cutremur din ultimii 25 de ani: cel puțin 9 morți și 900 de răniți VIDEO

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Cutremur de 3,6 grade în Calabria, Italia. Oamenii au ieșit în stradă în zorii zilei
Cutremur de 3,6 grade în Calabria, Italia. Oamenii au ieșit în stradă în zorii zilei

Salvatorii din Taiwan s-au străduit să elibereze zeci de persoane blocate în tuneluri de autostradă după ce insula a fost lovită miercuri de cel mai puternic cutremur din ultimii 25 de ani, provocând moartea a cel puțin nouă persoane și rănirea altor peste 900.

Puternicul cutremur cu magnitudinea de 7,4 a zguduit coasta de est a insulei, lovindu-se la ora locală 7:58, la 18 kilometri la sud de orașul Hualien și la o adâncime de 34,8 kilometri, potrivit US Geological Survey. Acesta a fost urmat de mai multe replici puternice, cutremurele fiind resimțite pe întreaga insulă, inclusiv de către personalul CNN din capitala Taipei.

Agenția Națională de Pompieri din Taiwan (NFA) a declarat miercuri, într-o actualizare, că bilanțul victimelor a crescut la nouă morți, în timp ce 934 de persoane au fost rănite.

 

Peste 100 de persoane au rămas blocate



Între timp, 75 de persoane blocate în diferite tuneluri din comitatul Hualien au fost salvate de către echipele de intervenție. Începând cu ora 7.00, ora estului, 137 de persoane au rămas blocate.

Printre cei blocați se numără 50 de angajați ai hotelului Silk's Place din Taroko, care călătoreau în patru microbuze. Autoritățile nu au reușit să îi contacteze telefonic și i-au catalogat ca fiind blocați pentru moment.

Doi cetățeni germani care au fost prinși mai devreme într-un tunel din comitatul Hualien au fost salvați, a adăugat ANF.

Toate decesele au avut loc în comitatul Hualien, printre care trei excursioniști uciși de căderi de pietre în zona turistică Taroko Gorge, a precizat NFA. De asemenea, căderile de pietre au ucis un șofer de camion în fața unui tunel de pe autostrada Suhua de pe coasta de est, a adăugat aceasta.

 

Mii de case au rămas fără curent electric și o autostradă importantă a fost închisă



Au apărut, de asemenea, rapoarte privind pagube importante, cu clădiri prăbușite în comitatul Hualien, mii de case rămase fără curent electric și o autostradă importantă închisă din cauza alunecărilor de teren și a căderilor de pietre, potrivit oficialilor taiwanezi.

Majoritatea celor prinși se află în două tuneluri rutiere din nordul comitatului Hualien, a precizat NFA. Doi cetățeni germani sunt blocați într-un al treilea tunel din acest județ, a precizat aceasta.

Tunelul Jinwen, de 400 de metri, unde sunt blocate 60 de persoane, este unul dintre cele peste o duzină de tuneluri care străbat autostrada Suhua, un drum pitoresc, dar înșelător și îngust, care se întinde pe 118 kilometri de-a lungul coastei de est.

Între timp, salvatorii se îndreptau spre 12 persoane, inclusiv doi canadieni, blocate pe un traseu din defileul Taroko.

 

Oamenii se tem de replicile puternice care ar putea urma



Purtătorul de cuvânt al Administrației Centrale de Meteorologie din Taiwan a avertizat că se așteaptă ca replici puternice, cu magnitudinea de până la 7, să aibă loc până la sfârșitul săptămânii.

"Au fost zguduiri foarte puternice... Am oprit rapid gazul și electricitatea și am deschis ușa. A fost foarte puternic. Am simțit că se va prăbuși casa", a declarat Chang Yu-lin, un locuitor din Taipei, la Taiwan Plus, afiliat CNN.

Chen Nien-tzu, tot din Taipei, a declarat: "A fost cu adevărat sălbatic. A trecut mult timp de când nu am mai avut un cutremur, așa că a fost foarte înfricoșător", pentru Taiwan Plus.

Cutremurul a provocat avertismente inițiale de tsunami în Taiwan, în sudul Japoniei și în Filipine, valuri de mai puțin de jumătate de metru fiind observate de-a lungul unor coaste și determinând companiile aeriene să suspende zborurile. Toate avertizările de tsunami au fost ridicate ulterior.

În Taiwan, personalul militar a fost trimis pentru a ajuta la ajutorarea sinistraților, iar școlile și locurile de muncă și-au suspendat activitatea în urma replicilor care au lovit insula, potrivit Ministerului Apărării.

Președinta demisionară a Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat miercuri că a ordonat administrației sale să se pună "imediat" la curent cu situația și să înțeleagă impactul local cât mai curând posibil".

Tsai a mai spus administrației să "ofere asistența necesară și să lucreze împreună cu guvernele locale pentru a minimiza impactul dezastrului".

Cutremurul de miercuri este cel mai puternic care a lovit Taiwanul din 1999 încoace, potrivit Administrației Centrale de Meteorologie. În acel an, un cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade s-a produs la sud de Taipei, provocând moartea a 2.400 de persoane și rănirea altor 10.000.


Clădiri prăbușite, autostradă avariată

 

Amploarea totală a pagubelor este încă în curs de evaluare, iar închiderea drumurilor și a căilor ferate a redus accesul la epicentrul cutremurului din comitatul Hualien.

Mai mult de 100 de clădiri au fost avariate pe întreaga insulă, a declarat Agenția Națională de Pompieri, aproximativ jumătate dintre acestea fiind în comitatul Hualien.

Operațiunile de căutare și salvare erau în curs de desfășurare miercuri după-amiază la clădirea Uranus, cu nouă etaje, care s-a prăbușit parțial, prinzând în capcană rezidenții, a declarat presei Hsu Chen-wei, magistrat al comitatului Hualien. Până în prezent, 22 de persoane fuseseră salvate din clădire, potrivit NFA.

Peste 91.000 de gospodării au rămas fără electricitate, potrivit Centrului Central de Comandă pentru Situații de Urgență din Taiwan. Compania Taipower, operată de guvern, lucrează pentru a restabili energia electrică, a adăugat acesta.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel