Surpare de teren în Sinaia. Inundaţii şi copaci, doborâţi de furtuni în 10 judeţe. Mai multe persoane au fost evacuate

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Ploaia face ravagii și în Prahova. Angajatul unei companii s-a urcat pe o masă din cauza inundațiilor
Ploaia face ravagii și în Prahova. Angajatul unei companii s-a urcat pe o masă din cauza inundațiilor

Vremea rea a creat probleme, în ultimele 24 de ore, în 21 de localităţi din 10 judeţe. Cel mai grav afectat este județul Prahova, unde s-a produs o surpare de teren în Sinaia din cauza eroziunii malului pârâului Vânturiș, fiind în pericol 3 case, relatează Mediafax.

În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase înregistrate duminică, între orele 3.00 - 10.00, vremea rea a produs efecte în 21 localități din județele Argeș, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Dâmbovița, Gorj, Mehedinți, Maramureș, Prahova și Vâlcea.

Pompierii au evacuat apa din 7 case, 3 beciuri, 7 curți, 1 anexă gospodărească, și au degajat 6 copaci căzuți pe carosabil, fiind afectate 2 imobile și 1 autoturism.

Cel mai grav afectat a fost județul Prahova, în Sinaia, unde s-a produs o surpare de teren ca urmare a eroziunii malului pârâului Vânturiș, fiind în pericol 3 case. Preventiv 3 persoane s-au autoevacuat la rude. Traficul rutier a fost temporar blocat pe DN 10 din Buzău, din cauza pietrelor căzute de pe versanți. 

 

Pompierii fac apel la români să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora 

 

„Având în vedere că fenomenele de vreme rea sunt încă în vigoare, situația este permanent monitorizată de Centrul Operațional Național pentru dispunerea măsurilor care se impun pentru alocarea, la nevoie, a forțelor și mijloacelor necesare limitării și înlăturării potențialelor efecte. Pentru prevenirea evenimentelor deosebite generate de vremea rea, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei.

De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți”, transmite IGSU.

 

Avertisment de vreme rea în România: ninsori, ploi și viscol în următoarele zile

 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de viscol și ninsori abundente, care este valabilă până luni dimineață.

Informarea meteo de viscol și ninsori este valabilă de vineri, ora 11:00, până luni, 13 decembrie, ora 08:00. În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării. În cursul după-amiezii de sâmbătă (11 decembrie) va ploua mai ales în regiunile sudice, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică (11/12 decembrie) și în restul teritoriului. La munte vor fi precipitații mixte, dar treptat în cursul nopții la altitudini de peste 1500 m, vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă.

Începând de duminică (12 decembrie) în regiunile vestice și sud-vestice treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, iar la munte local va ninge abundent. Precipitațiile vor fi moderate cantitativ, iar pe tot parcursul intervalului se vor acumula în general 15-25 l/mp și, în special în zonele deluroase și montane, peste 40-50 l/mp.

Temporar în regiunile vestice, sudice și la munte vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45-55 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80-90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel