EXCLUSIV  Subvenție de 50 bani/litru pentru firmele de transport românești. Hagiu, FORT: "E apă de ploaie, dar e bună de udat grădina"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Augustin Hagiu - Președintele Federației Operatorilor Români de Transport (Sursa foto: Agerpres)
Augustin Hagiu - Președintele Federației Operatorilor Români de Transport (Sursa foto: Agerpres)

Transportatorii români nu văd cu ochi buni măsura prezentată de Ministerul Finanțelor, de subvenționare cu 50 de bani/litrul de carburant, și spun că scumpirile carburanților vor fi transferat, într-un final, tot consumatorului final. "E apă de ploaie, dar și apa de ploaie poate fi bună la udat grădina", spune Augustin Hagiu, președintele Federației Operatorilor Români de Transport, într-o declarație în exclusivitate pentru ȘtiriDiaspora. 

Augustin Hagiu, președintele FORT, spune că ajutorul promis de guvern transportatorilor este departe de a fi o soluție ideală, însă tot e bine că există o astfel de intenție. Subvenția de 50 de bani/litru e "apă de ploaie", însă sunt bani "de luat, nu de dat", spune liderul FORT.  

"Pe scurt, pe românește, vă spun că 'e de luat, nu e de dat'. E apă de ploaie, dar și apa de ploaie poate fi bună la udat, măcar pentru jumătate de zi. Așa suntem în momentul de față. 

Transportatorii care vor supraviețui acestei creșteri a prețului la combustibil sunt cei care își reglează tarifele la nivelul la care să-și acopere costurile operaționale plus o marjă de profit rezonabilă. 

Transportatorii sunt prestatori de servicii și în momentul în care cresc costurile trebuie să le transferi. Nu ai cum să reziști altfel.

Cei 50 de bani pe litru sunt apă de udat grădina. Dar sunt de luat. 

Atât s-a putut. Așa e la "Românica".

Ungaria a plafonat prețul carburanților, bulgarii și-au luat măsuri din timp și au crescut valoare diurnei. Polonia, la fel. Fiecare țară s-a protejat, culmea, țări care nu au rezerve, așa cum se laudă guvernul nostru.

Guvernul se laudă că avem rezerve, dar cu ce ne ajută. Are statul vreo stație PECO?

Plafonul ajutorului este de 400.000 de euro. Cine e eligibil, va lua banii ăștia", spune Augustin Hagiu, președinte FORT.

Transportatorii mută scumpirile la client

 

"Este unica soluție. Cei care nu vor transfera costul către client, vor închide. Clientul la rândul lui le va transfera către consumatorul final. Ne vom uita cum, pe zi ce trece, prețurile explodează", mai precizează președintele FORT.

Ciește și: Șoferii români de TIR se întorc în țară. Hagiu, FORT: "Cei care au 45-50 de ani nu mai vor să stea pe intracomunitar. Pandemia i-a trezit la realitate"

Compensație de 50 de bani pentru fiecare litru de benzină sau motorină

 

Ministerul Finanțelor propune, printr-un proiect de hotărâre de guvern, o schemă de ajutor de stat pentru transportatori având în vederea scumpirile foarte mari la carburanți din ultima perioadă.

Valoarea compensației ce va fi acordată este de 50 bani pe litrul de combustibil, dar nu mai mult de 400.000 euro per întreprindere, echivalent în lei. Termenul limită de depunere a cererilor de compensare este 1 decembrie 2022.

„Ajutorul de stat va fi sub forma unui grant acordat operatorilor economici licențiați în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene, care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu, contra cost sau transport de persoane, în mod regulat, inclusiv transport public local.

Deciziile de compensare se emit până la 31.12.2022, iar plata efectivă a ajutorului de stat se poate face până la 31 iulie 2023, inclusiv. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 300 de milioane de lei pentru un număr estimat de 3000 de operatori economici“, a anunțat Ministerul Finanțelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel