SUA trimite noi arme Ucrainei în valoare de 550 milioane de dolari

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Statele Unite au anunţat că vor trimite noi arme forţelor ucrainene.

Statele Unite au anunţat luni că vor trimite noi arme forţelor ucrainene care luptă împotriva invaziei ruse, în valoare de 550 milioane de dolari, inclusiv muniţie pentru lansatoarele de rachete care sunt din ce în ce mai importante în luptă, relatează agenția France Presse, preluată de Agerpres.

Acest ajutor va " include în special mai multă muniţie pentru sistemele (...) Himars", a afirmat în faţa presei un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Aceasta ridică suma totală a asistenţei militare alocate Ucrainei de la intrarea în funcţie a preşedintelui Joe Biden la peste 8 miliarde de dolari, a spus el.

Noul ajutor va include de asemenea 75.000 de cartuşe de 155 mm, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

"Statele Unite vor continua să lucreze cu aliaţii şi partenerii lor pentru a oferi Ucrainei capacităţi cheie", a subliniat Pentagonul.

Sistemele Himars, extrem de mobile, lansează rachete ghidate prin GPS cu o bătaie de 80 de kilometri, permiţând Ucrainei să atingă ţinte ruseşti care nu se aflau în raza de acţiune, notează AFP.

Artileria este decisivă în conflictul din Ucraina, în timp ce armatele ucraineană şi rusă sunt angajate într-un război de uzură al muniţiilor şi stocurile acestora sunt cruciale.

Ucraina a anunțat luni recepţionarea primelor lansatoare de rachete multiple din Germania şi a încă patru sisteme HIMARS

 

Kievul a anunţat luni recepţionarea primelor lansatoare multiple de rachete autopropulsate MARS II, de la fabricantul Krauss-Maffei Wegmann din Germania, precum şi a încă unui lot de patru sisteme de rachete pentru artilerie cu o mare mobilitate (HIMARS) de fabricaţie americană, potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, citat de EFE, Reuters şi Ukrainska Pravda.

'Sunt recunoscător @POTUS şi @SecDef Lloyd Austin III şi poporului (SUA) pentru consolidarea #UAarmy', a scris Reznikov într-o postare pe Twitter, în condiţiile în care acestor sisteme le este atribuit un rol-crucial în desfăşurarea contraofensivei armatei ucrainene în sudul ţării.

HIMERS au o rază de acţiune mult mai mare şi sunt mai precise decât sistemele de artilerie ucrainene, care datează din perioada sovietică, permiţând forţelor ucrainene să lovească ţinte ruseşti care anterior erau inaccesibile.

'Al treilea frate din familia cu rază lungă de acţiune, MLRS MARS II, a sosit în Ucraina din Germania', a indicat Reznikov într-un mesaj separat pe Twitter, mulţumindu-i pentru aceasta omologului său german, Christine Lambrecht.

Berlinul comunicase săptămâna trecută că va furniza Kievului trei astfel de lansatoare de rachete, care, în funcţie de muniţia folosită, pot lovi ţinte la o distanţă de până la 300 de kilometri.

În ultimele săptămâni, Berlinul a fost criticat în mod repetat pentru tergiversarea livrărilor de arme promise Ucrainei, în special din cauza aşa-numitei scheme de circuit circular, care prevede livrări indirecte de armament Kievului, notează Ukrainska Pravda.

Guvernul german a publicat anterior o listă cu armele care ar urma să fie livrate Ucrainei, între care 30 de sisteme de artilerie autopropulsate de tip Gepard, sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T SLM şi transportoare blindate M113.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel