SUA: Români, premiați pentru promovarea valorilor şi identităţii româneşti

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Gala "100 pentru Centenar", în cadrul căruia sunt premiaţi 100 de români din Diaspora cu activităţi deosebite, promotori ai valorilor şi identităţii româneşti, a ajuns și la Washington. Aici au fost premiați 11 români. 

Gala "100 pentru Centenar", iniţiată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în cadrul căruia sunt premiaţi 100 de români din Diaspora cu activităţi deosebite, promotori ai valorilor şi identităţii româneşti, cu distincţii simbolice de recunoaştere şi apreciere a meritelor şi contribuţiei lor la imaginea României în lume, a ajuns şi în Statele Unite ale Americii.

Evenimentul, organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ambasada României în SUA, s-a desfăşurat miercuri, 17 octombrie 2018, în eleganta clădire a misiunii României, Washington devenind a opta capitală în care
a fost celebrată excelenţa românească de pretutindeni.

În prezenţa ministrului pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a ambasadorului României la Washington, George Cristian Maior şi alături de reprezentanţi ai comunităţii româneşti din SUA, a avut loc ceremonia de înmânare a distincţiilor pentru 11 români promotori ai valorilor şi identităţii româneşti. Astfel, au primit distincţii simbolice: Adrian Bejan, Eliot Sorel, Michael Horodniceanu, Victor Velculescu, Theodor Damian, Rodica Bărănescu, Dan Nicolae, Marius Stan, Adrian Bot, Alexandra Nechita şi Alexandru Mărmureanu. 

"Centenarul Marii Uniri reprezintă un moment unic în istoria modernă a României. Iar pentru românii americani el are o semnificaţie în plus. Să ne aducem aminte că Pacea de la Paris a fost definită de idealurile transmise atunci cu mare putere de către preşedintele american Woodrow Wilson. Idealismul său de atunci a permis popoarelor dreptul la autodeterminare, ceea ce a făcut ca actul de la Alba Iulia să fie ratificat şi la nivel internaţional. De aceea, suntem legaţi de America şi prin acest gest extraordinar al unui preşedinte american." a declarat ambasadorul României, George Cristian Maior.

În acest context, George Cristian Maior a amintit de iniţiativa comunităţii românilor-americani din urmă cu o sută de ani, care au reuşit să promoveze cauza unităţii naţionale, adunând toţi membrii sub o unică Ligă naţională a românilor din SUA. În 1918, la Philadelphia, oraşul simbol al independenţei Statelor Unite, românii au proclamat ideea unirii Transilvaniei cu restul ţării. 

George Cristian Maior i-a felicitat pe laureaţi pentru distincţiile primite şi pentru faptul că păstrează în continuare o legătură puternică cu România.

La rândul său, ministrul Natalia-Elena Intotero a remarcat că românii depretutindeni reprezintă un tezaur al României. "Prin ce aţi creat aici, în ţara-simbol a libertăţii, promovaţi identitatea naţională şi valorile româneşti", a declarat Natalia-Elena Intotero.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel