Studenți români, premiați la San Francisco. Au câștigat un concurs internațional de inginerie

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca, premiați în cadrul concursului internațional (Foto: FB)
Studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca, premiați în cadrul concursului internațional (Foto: FB)

România a câștigat un concurs internațional de inginerie seismică desfășurat în San Francisco. Cei care au prezentat proiectul câștigător au fost studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca au câștigat marele premiu al concursului internațional de inginerie seismică, de la San Francisco. Sunt 12 studenți la inginerie civilă, arhitectură și urbanism, care au reușit să construiască o machetă cu 19 etaje, care a rezistat unor cutremure simulate.

”Noi, în inginerie structurală, mergem pe accelerație gravitațională. Adică, cât din accelerația gravitațională acționează asupra structurii. Să vă gândiți, cutremurul care a fost amplasat asupra clădirii noastre este de 6 ori mai puternic decât a fost accelerația cutremurului din Vrancea 1977,” a explicat Ovidiu Prodan, profesor al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, pentru Euronews.

Pe lângă rezistența structurii, juriul a luat în calcul și aspectele arhitecturale și structurale.

”Pentru o forță laterală, cum este cutremurul, sunt foarte importante acele contravântuiri pe care noi le-am pus pe machetă. Am pus un număr foarte, foarte mare de contravântuiri și, cum ni s-a cerut în ședință să facem cele două clădiri unite de trei - patru poduri, noi ne-am gândit să facem acele poduri încorporate în clădire pentru a impune clădirii să se miște împreună, să nu se miște separat cele două turnuri,” a explicat Diandra Melinda Jula, studentă.

”Modelele noastre structurale se pot aplica oricărei structuri, oricărei. case. Principiile de bază, principiile seismicii, le putem aplica, de asemenea,” a spus Răzvan Sebastian Mureșan, student.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel