Student român, voluntar în spitale COVID, mărturie dureroasă: „Am văzut cum se moare în deplină singurătate"

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
studenti_din_galati_spital_covid
studenti_din_galati_spital_covid

Răzvan Iacob este student în anul VI la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi şi, din luna decembrie 2020, voluntar la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”. 

Alături de alţi colegi, Răzvan a ajutat în corturile cu bolnavi afectaţi de virusul SARS-CoV-2, la UPU în triaj şi la stabilizarea pacienţilor. „Practic, am avut calitatea unui asistent medical generalist, dar fără licenţă. Am lucrat în ture de zi de opt ore, sub coordonarea asistentului şef sau direct a medicului. Am învăţat multe, atât din punct de vedere profesional cât şi în plan personal. Au fost zile mai bune, dar şi momente critice. Am văzut cum se pierde un pacient, am trăit singurătatea celor care se sting din viaţă fără să apuce să vorbească cu rudele”, spune Răzvan.

Alături de el, au mai fost 17 colegi la UPU, alţi 12 la secţia ATI de la Spitalul Judeţean, 4 la Spitalul de Boli Infecţioase, 9 la Spitalul de Pneumoftiziologie şi 3 la Spitalul CFR, ca şi la unităţile sanitare din Tecuci şi Brăila.  În total, 62 de studenţi medicinişti voluntari (anii IV, V şi VI la specializarea Medicină, respectiv anii III şi IV la Asistenţă medicală) au dat o mână de ajutor în lupta celor din linia I. Cei mai mulţi dintre studenţi şi-au reînnoit contractele de voluntar şi vor merge în spitale şi în semestrul II. Aproape toţi s-au vaccinat, relatează reprezentanții Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

 

Și-ar dori să lucreze la UPU, să facă medicină de urgenţă

 

Viitorul medic spune că şi-ar dori să lucreze, pe viitor, la UPU, să facă medicină de urgenţă. „M-am schimbat şi eu un pic. După toată experienţa aceasta cred că ar trebui să fim cu toţii mai buni, să contribuim fiecare cu ce putem pentru a trece peste pandemie. Am văzut cum se moare în deplină singurătate – pacienţii văd doar alţi bolnavi şi nişte combinezoane albe. De multe ori nu apucă să îşi ia rămas bun de la cei dragi. Cred că vulnerabilitatea asta ar trebui să ne facă, să apreciem mai mult ceea ce contează cu adevărat, de fapt: familia şi prietenii”, povesteşte Răzvan.

Cadrele didactice ale Facultății de Medicină și Farmacie Galați susțin implicarea studenților în activitățile de voluntariat. Contactul cu activitatea medicală cotidiană, lupta directă și nemijlocită cu boala, antrenează tânărul student și îl pregătește pentru marele salt reprezentat de viitoarea carieră de medic rezident.

„Le mulțumim și îi felicităm pe toți studentii noștri pentru implicarea de care au dat dovadă în efortul de a întări frontul celor care combat răspândirea virusului SARS-CoV-2. Suntem mândri de ei și sperăm că lupta noastră (medici, farmacisti, rezidenți, asistenți medicali, moașe etc.) se va termina cu revenirea la normalitate!”, au mai precizat cadrele didactice din conducerea Facultății de Medicină și Farmacie. 


[citeste si]


 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel